Den hemliga trädgården

Lördag igen och jag sitter och tänker på alla böcker som jag inte läst. Boken på bilden är en barnbok och det är väldigt konstigt att jag inte läste den som barn, så mycket som jag läste då. Å andra sidan finns den kvar som läsupplevelse nu för jag tycker att den kan läsas med behållning även av en vuxen.
Boken heter Den hemliga trädgården och är skriven av Frances Hodgson-Burnett. Den kom ut 1911 och räknas som en klassiker. Jag läser den med förtjusning och har kommit en bra bit in i boken nu.
Den handlar om Mary, tio år gammal. Hela henns familj har dött i kolera i Indien där Mary har bott intill nu. Hon skickas till sin farbrors ensliga hem i England. Hon är bortskämd och odräglig och har aldrig umgåtts med andra än de indiska tjänarna eftersom hennes mor inte ville veta av henne.
Marys farbror vill heller inte ha något att göra med henne och han är nästan aldrig hemma i det stora huset. Men husan Martha är en levande, naturlig och spontan flicka. Martha, trädgården, ja allt som växer och en liten rödhakesångare får Mary att mogna och bli gladare.
Det är ett mycket stort hus som Marys farbror äger och utanför finns en park och flera köksträdgårdar som är omgivna av murar. Där får Mary gärna vara, men det finns en trädgård som är stängd och förbjuden. Naturligtvis lyckas Mary ta sig in där.
Ungefär så långt har jag kommit i berättelsen. Den är levande och vackert skriven och spännande. Jag gruvar mig för vad som kommer att hända om det uppdagas att Mary håller till i den förbjudna trädgården.
Boken jag läser kom ut på Bonnier-Carlsen 2017 och är översatt av Cilla Johnson.
Och så önskar jag er en trevlig helg.
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker
Hanneles bokparadis:

jag har en fin illustrerad upplaga:
https://hannelesbibliotek.blogspot.se/2010/08/den-hemliga-tradgarden.html

Ronny Ambjörnsson har skrivit en intressant bok:
https://hannelesbibliotek.blogspot.se/2015/05/den-hemliga-tradgarden-i-litteratur.html

Svar: Jag har lånat en illustrerad men fick den från biblioteket efter den andra. Illustratör Robert Ingpen. Tack för tipset om Ambjörnssons bok. Jag hade något minne i bakhuvudet att det fanns något sådant skrivet. Just hemlig trädgård har nog flera skrivit om ur psykologisk synvinkel. Eller?
Mösstanten

Kommentera inlägget här: