Mathilda d'Orozco

I somras när jag besökte statens porträttsamling på Gripsolm lyckades jag inte bara hitta en och annan drottning bland alla män utan också några andra kvinnor. Det här är Mathilda d'Orozco som var sångerska, harpspelerska och kompositör. Hon föddes 1796 i Milano och dog 1863 i Stora Ekeby i Västmanland. Hannes far var spansk ambassadör och hennes mor österrikiska.
När Mathilda d'Orozco var sjutton år giftes hon bort med en italiensk adelsman som var 20 år äldre. Hon blev änka vid 19 års ålder. Så småningom gifte hon om sig med den svenske översten Josias Montgomery-Cederhielm och kom på så sätt till Sverige. Hon blev en uppskattad värdinna som höll salong för de främsta inom politiken, litteraturen och konsten. Hon var en skolad sångerska och uppskattad vid hovet för sin sång och sitt ackompanjemang på harpa.
Mathilda d'Orozco var även kompositör och tonsatte bland annat dikter av Esaias Tegnér. Som så ofta när det gäller kvinnliga tonsättare i historien fick hennes melodier ingen större spridning. Efter att i flera år ha varit änka gifte hon sig med friherre Carl Alexander Fredrik Gyllenhaal. Hon bosatte sig i Västergötland och senare i Västmanland tillsammans med sin man och det ledde till att hon glömdes bort i kretsarna i Stockholm där hon tidigare varit så firad.
Som med så många kvinnliga konstnärer, författare och tonsättare visste jag inte att Mathilda d'Orozco hade existerat innan jag såg den här målningen på Gripsholm. Men hennes tonsättningar spelas fortfarande.
Porträttet är målat av Axel Johan Fägerplan.
 
Kategori: Musik Taggar: Musik
Hanneles bokparadis:

så intressant, vacker målning också!

Svar: Roligt att du tycker det.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: