Minimalism och krismedvetende

På nätet talas det en hel del om minimalism i bloggar och Youtubekanaler. Det finns mycket sunt i de tankegångarna tycker jag. Vi lever i ett konsumtionssamhälle och faller ofta för reklam som gör att vi köper saker vi inte behöver. Ibland är de riktigt dåliga också.
Många verkar skala bort väldigt mycket. De har bara ett fåtal klädesplagg och gör sig av med i stort sett alla böcker för de har ju ändå alla böcker i sin läsplatta. Sympatiskt på många sätt, men då tänker jag så här: Om krisen kommer, vad gör vi då?
Om krisen kommer? Det räcker med att en stor vattenledning havererar så får vi inget vatten. Om någon hackar sig in i värmeverket får vi ingen värme. En isstorm skulle kunna förstöra de stora elkraftledningarna. Då har vi ingen el, det blir kallt i bostaden, vi får inget vatten eftersom pumparna inte fungerar, vi kan inte betala med kort, recept på mediciner kräver el. Nästan allt är digitaliserat. Kan mattransporter fungera utan datastöd? Listan kan bli hur lång som helst. Den som har alla böckerna i läsplattan kan inte läsa dem. Det är inte den värsta effekten av en kris, men i alla fall.
Den värsta krisen är naturligtvis krig.
Nu vill myndigheterna att vi ska rusta oss inför en eventuellt kris. Det är klokt. Har jag rustat mig? Det kan jag inte påstå. Vi har inte ens skaffat den där plastdunken som vi har pratat om. Den vore bra att ha om det blir en vattenläcka. Har vi skaffat radion som drivs med hjälp av batterier? Nej, det har vi inte.
Om jag nu var en minimalist som ville rensa bort allt överflödigt i mitt hem?
Okej, alla skålar som jag inte kan förmå mig att lämna bort behöver jag nog inte vilken kris som än uppstår. Men den vävda yllejackan på bilden, den borde jag nog rensa bort av minimalistiska skäl. Den är lite för stor. Den har en färg som gör att jag ser glåmig ut om jag använder den. Den sticks så jag måste ha ordentligt med kläder under om det ska kännas bra. Brukar jag använda den? Inte alls.
Varför sparar jag då denna omöjliga yllejacka? Jo, därför att den inte är omöjlig. Om krisen kommer och det blir kallt i lägenheten är den här jackan det varmaste jag har. Den är supervarm, faktiskt.
Är det här ett vettigt resonemang eller är det bara en förevändning för att slippa rensa ut?
Hur tänker ni?
 
 
Hanneles bokparadis:

Jag är maximalist. Min faster som flydde som barn under kriget från Ryssland till Finland... hon hamstrade alltid mat, hon har haft två matkällare i höghusets källare, fullt med mat. Hon åt aldrig färskt bröd; för hon köpte nytt och det gamla skulle ätas först...

Svar: Jag tycker att det finns mycket sunt i minimalism - att vi inte bara ska köpa och köpa och ha mängder med saker som vi inte behöver. Men samtidigt tänker jag: tänk om jag behöver den där grejen som jag ändå har. Ska jag verkligen rensa ut den? Rätt veligt faktiskt.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

P.S.
Helt underbar tröja!

Svar: Ja jag tycker att den är vacker och den är supervärme också. Men fem färg och stickig och för stor. Men det struntar jag kanske i om krisen kommer. ;-)
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

jag köper inte mycket (?) och sparar inte saker ifall ifall, men vita minimalistiska väggar och ödsliga tomma rum är inte min grej:
http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2017/08/mitt-minimalistiska-pafagelsrum.html

Svar: Oj! Det var ett rum med mycket. Jättefint, men jag skulle inte kunna ha det så själv även om jag inte är minimalist. Fina tavlor.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

svärdottern vill ha det minimalistiskt, tur att maken trivs ❤️

Kommentera inlägget här: