Musik i det lilla formatet

Visst är det härligt att lyssna til en stor symfoniorkester. Tonsättaren som har skrivit musiken, orkestern och dirigenten kan göra så mycket med alla dessa instrument. Många violiner, flera flöjter, två harpor kanske, en uppsjö av instrument som låter på olika sätt. Men det är inte heller så dumt att lysna på några få instument.
Här en konsert med flöjt och piano. Kristina Ersson och Kristoffer Hyldig tackar för applåderna.
Just flöjten för en undanskymd tillvaro i symfoniorkestern. Det är sällan man hör den bland alla instrument. Det används naturligtvis också av kompositörerna eftersom de partier när de andra instrumenten dämpas och flöjten framträder ger en alldeles speciell känsla. Men just att lyssna på vad en skicklig flöjtist kan göra med sin flöjt och se så tydligt hur hon gör när hon spelar, det kan man inte uppleva när man lyssnar på en symfoniorkester.
Fagotten ser man inte alls som publik på en konsert med stor orkester. Fagottisterna sitter ganska långt bak. Om man vet hur fagotten låter kan man höra dem då och då. Men vill man lyssna på och få veta hur en skicklig fagottist kan låta får man oftast söka sig till en konsert i mindre format.
Här en bild från en konsert med fagott och piano. Det är Sebastian Stevensson och Asuka Nakamura som tackar för applåderna. (Det känns inte bra att ta bilder när musikerna spelar. Det stör under konserten om man fotograferar.)
På den här konserten "Fokus på fagott" fick jag verkligen uppleva hur fagotten kan sjunga.
Konserterna hölls i Linköpings kammarmusikförenings regi.
 
Kategori: Musik Taggar: Musik
Hanneles bokparadis:

njutningsfullt

Svar: Absolut! Kammarmusik är fint.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: