Trädens hemliga liv

Som ni antagligen redan har lagt märke till läser jag mest skönlitteratur. Men det händer att jag bryter av med en faktabok och den här vill jag verkligen rekommendera. Peter Wohlleben studerade skogsbruk och arbetade sedan som skogvaktare i många år. Men han blev alltmer intresserad av ekologi och numera arbetar han med bevarande av urskogar.
Jag fick lära mig en hel del när jag läste den här boken: att träd av samma art samarbetar i en urskog. Att deras rötter har vuxit samman och att de kan ge näring till varandra. Träden kan också kommunicera, dels genom att sända ut kemiska ämnen i luften, dels genom elektriska signaler via rötterna, så vitt jag förstår. De har ingen hjärna, men de har minne.
Wohlleben utgår från bokskogarna i mellaneuropa där han arbetar, men det han skriver om berör även oss. Träd som är planterade i städerna på trottoarer och på gårdar kallar han gatubarn. De har det inte lätt, deras rötter får inte möjlightet att breda ut sig som de borde och ofta har de ingen artfrände att koppla ihop sig med. Från och med nu kommer jag att se på ett helt annat sätt på träden här i stan.
Massor av frön har yrt i luften här från björken som står en bit bort. Björk tillhör de träd som behöver mycket sol och som koloniserar öppna ytor. Därför flyger björkens frön långt i vinden, medan andra träd mera tappar sina frön rakt ner. Så vi har massor med björkfrön på balkongen att dammsuga upp.
Som sagt, i den här boken får man veta mycket om trädens liv
Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben, Norstedts 2017. Översättning Jim Jakobsson.
Trevlig helg nu allihop, antingen ni kommer till skogen eller nöjer er med träden i stan.
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker

Kvällsträd

Ursäkta att jag tjatar men det har varit väldigt varmt den här sommaren, stundvis så varmt att promenader under dagen inte har känts som något bra alternativ. Morgon eller kväll fick det bli. Eller rättare sagt kväll, för på morgnarna var jag liksom inte färdig.
I alla fall har vi ju haft väldigt många fina kvällar och jag tänker visa några kvällsträd här i all enkelhet.
Träd betyder så mycket för oss människor. Många blir gamla och står där och växer under hundratals år. Vi har livets träd och vi har världsträdet Yggdrasil i den nordiska mytologin.
Nu har jag nyligen läst Trädens hemliga liv av  Peter Wohlleben. Det är en faktabok just om trädens hemliga liv. Det jag fick veta där var i varje fall inte känt för mig innan jag läste boken. Det kommer en post om den i morgon.
Yggdrasil sägs vara en Ask. Jag har inget foto på en sådan, men tallar har jag fotograferat. Tall är ett av mina favoritträd. Tallskog är så luftig.
Och stammarna får så vacker färg när solen lyser på dem. Hoppas att vi kan få många fler fina kvällar och att sommaren inte är slut ännu.
 

Varför är det så krångligt att kommentera?

Ja varför ända in i baljan är det så? Vi är många bloggare som vill kommentera hos andra. Men eftersom vi befinner oss på olika bloggplattformar är det krångligt. När jag vill kommentera på bloggar på min egen plattform är det inte svårt. Jag bara skriver det jag vill säga och om jag är inloggad behövs bara ett klick - och så är det färdigt.
Men jag vill inte vara begränsad till min egen plattform när det gäller att kommentera. Och jag vill också gärna att bloggare från andra plattformar kommenterar hos mig.
När jag vill kommentera på en annan plattform får jag skriva namn, e-postadress och adress till min blogg förutom kommentaren - om jag inte vill vara anonym, och det vill jag inte. Detta måste jag göra varje gång jag vill skriva en kommentar. Även om jag genast kommer på att jag glömde skriva något och vill göra ett tillägg måste jag det.
Det finns åtminstone en plattform där man kan klicka i en ruta om att man vill bli ihågkommen. Nästa gång man kommenterar finns alla uppgifter där.
Jag skrev och frågade min support:
Jag fick svar att den möjligheten finns inte på min plattform, men att supporten ska föra frågan vidare till de som utvecklar. Så nu hoppas jag att det blir en förbättring så småningom.
Hallå alla andra bloggare! Vad tycker ni? Vill ni också att det ska bli smidigare att kommentera? Skriv gärna en kommentar och berätta vad ni tycker. :-)
Jag hoppas att ni andra läsare har lite överseende nu för det här är ju lite internt, bloggare emellan. Men jag tror att alla kan ha nytta av en förenkling.