Böcker som var för långa

Den här veckan är ämnet för boklistan från Johannas deckarhörna Böcker som var för långa. Det här är ju något väldigt personligt. Vissa människor tycker helt enkelt inte om att läsa väldigt omfångsrika böcker. Jag gör det absolut. Det finns böcker med väldigt många sidor, tunga tegelstenar, som jag har älskat att läsa. Och det finns böcker som inte är så omfångsrika som har känts alldeles för långa.
Så det här blir mycket personligt och inget rättesnöre för andra. Hur man upplever en bok kan bero på så mycket. Delvis spelar humör och trötthet in. Och med vilka intentioner man läser, och hur man griper sig an en bok.
Nu till min lista:
On the Road av Jack Kerouac. Det var inte utgåvan på fotot här som jag försökte läsa men det var den vi hade hemma så den får illustrera denna lista. Jag har för mig att boken var på engelska, den svenska översättningen dög inte. Kanske var det också en utgåva där allt det som förut varit struket var med. Ambitionsnivån var alltså hög. Alltför hög, visade det sig. Jag orkade kanske 20 sidor av denna pratiga bok. Sedan kände jag att jag fullständigt struntade i vart Jack åkte och vem han träffade. Denna bok var definitivt för lång.
Onda andar av Fjodor Dostojevskij. 672 sidor och jag läste hela boken men visst kändes den gräsligt lång. Den har ett viktigt ämne som fortfarande är aktuellt: en anarkist som vill göra attentat och där Dostojevskij gör upp med samtidens politiska modeidéer. Jag säger inte att ni ska låta bli att läsa den. Jag kan ha varit för trött. Men just då kändes den för lång.
Bibeln. Nu måste jag genast förklara. Att Bibeln var för lång berodde på mitt sätt att läsa den. Naturligtvis är den inte för lång. Bibeln är Bibeln. Men den nya bibelöversättningen hade kommit. Den var mera lätttillgänglig och skulle dessutom vara mer riktigt översatt så jag tänkte att nu ska jag läsa Bibeln från pärm till pärm. Ja ni hör ju! Vilket förhållningssätt! Jag läste ett litet stycke varje dag, jag kom in i Jobs bok, sedan tog det stopp. Bibeln var absolut för lång för mig när jag ville läsa den från pärm till pärm. Ändå är jag glad över att jag läste det jag läste. Jag fick verkligen inblick i hur gamla testamentet var färgat av det samhälle som den kom från. En stingslig, långsint och skoningslös gud som inte nöjde sig med att straffa Job utan hela hans släkt och alla oskyldiga djur som han ägde. En bra läsupplevelse trots allt.
Jack av Ulf Lundell. Den borde ha strukits ner en del enligt min åsik. Titeln är en länk för jag har skrivit om den här på bloggen.
Höstoffer av Mons Kallentoft. En deckare som utspelas i min hemstad. Ja den ville jag gärna läsa. Tyvärr tyckte jag att den var jättetråkig. Det var en massa insprängda kursiverade partier i boken som jag inte ens orkade läsa. De bara stoppade upp handlingen, tyckte jag. Antagligen finns det en massa andra människor som har läst den med behållning, men för mig var den för lång.
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker
Hanneles bokparadis:

hur en upplever en bok, beror nog på dagsformen, plockar fram Dostojevskij bara när jag är på humör... vissa dagar passar det utmärkt med lite långsamläsning. Bibeln är intressant för den har inspirerat många författare och filmmakare.

Svar: Helt enig om att dagsformen avgör mycket. Och bibeln är intressant även om man inte är troende.
Mösstanten

Villa Frejas bokblogg :

Även tunnare böcker kan kännas för långa.

Svar: Absolut! En riktig tegelsten kan upplevas så att man inte vill att den ska ta slut och en tunn bok kan kännas alldeles onödig.
Mösstanten

Evelina:

Någon gång skulle jag vilja testa att läsa en rysk klassiker,men det är ju storleken som avskräcker...

Svar: Det finns ju noveller också och jag har för. IG att Brott och straff inte är så lång.
Mösstanten

Annette:

På samma sätt som Höstoffer hade Blodlokan, som jag har med i mitt inlägg, för många insprängda partier med kursiv text som inte tillförde något till handlingen. Det var intressant läsning i sig själv, men som sagt, det tillförde inte det minsta till handlingen. Tydligen hade författarens vanliga förlag bett henne att redigera texten, men hon vägrade och bytte förlag. Nu gick det ju bra med den boken i alla fall, men jag anser att det stora förlaget gjorde rätt bedömning som ville att stora partier skulle strykas. Men, precis som du skriver är det ju subjektivt hur man tycker om böcker.

Svar: Blodbokarna har jag inte läst och nu är jag varnad. :) och ja det är subjektivt. Det jag tycker är för långt tycker en annan är alldeles lagom.
Mösstanten

Frida G Svensson:

kan du lägga ifrån dig en bok mitt i? det är en dålig sida hos mig att jag måste läsa klart hela boken.

Svar: Det har jag också svårt för men jag har lyckats några gånger.:-)
Mösstanten

Boklysten:

Jag läste ett antal av böckerna i Kasllentofts serie, men det var som att vada i lera så jag ledsnade

Svar: Som att vada i lera! Och ändå är det ju många som har gjort det. :-)
Mösstanten

Carolina:

Bra med lite boktips såhär års. Så mysigt att lägga sig inomhus med en härlig bok :D

Sv; tackar! Javisst är hon söt :D

Svar: Ja det här var ju mera tips om att undvika just dessa böcker. :) men såna tips kan ju göra nytta de också.
Mösstanten

Bokdamen:

Visst handlar upplevelsen av böcker mycket om dagsformen och hur och när en läser. Tunna böcker kan kännas för tjocka om en inte gillar och tegelstenar kan kännas "korta" om de är väldigt bra. Jag kan avskröckas av omfångsrika böcker och drar mig ibland för att läsa vissa, då brukar det funka att lyssna men det kan också kännas långt om det är tjocka böcker som inte kommer till punkt. Kanske är det mitt tålamod som tar slut, vill hinna läsa fler böcker ;) Men jag läser inte heller ut böcker som inte funkar (om det inte är till bokcirkel, jobbet då skumläser jag iaf). Det finns så mycket böcker att läsa och jag känner att tiden är för kort.

Svar: Ja en tjock bok kan ta en del tid att komma igenom. Men det får gärna vara så för mig. Jag kan inte hasta iväg och jag hinner ändå inte läsa allt.
Mösstanten

A ROOM OF MY OWN:

Bibeln är väldigt intressant, men att läsa från pärm till pärm kan kanske vara lite jobbigt. har inte läst Onda andar men Idioten och Brott och straff

Lottens bokblogg:

Jag läste On the road av ett speciellt skäl och de minnen som jag förknippar med den är positiva. Så förmodligen upplevde jag den inte som lång :-)

Monika:

Jag älskar tjocka böcker, men då förutsätter jag att sidorna har något att säga. Hela tiden. Annars är boken för lång :)

Svar: Så tycker jag också.
Mösstanten

Carolina:

Sv; javisst, så himla nöjd över den! Haha eller hur, den har många ugglor som den nya ugglan kan få pryda bredvid! :D

Svar: :-)
Mösstanten

Lena:

I bibeln har jag bara läst på vissa ställen, men har aldrig funderat på att läsa hela. Det kanske man skulle göra någon gång.

Svar: Fast för mig var det svårt att genomföra ett sådant projekt. :-)
Mösstanten

Sara Pepparkaka:

Kan tänka mig Bibeln kändes lång att försöka läsa hela.

Svar: Javisst!
Mösstanten

Kommentera inlägget här: