Bonjour tristesse av Françoise Sagan

Den sjuttonåriga Cécile och hennes pappa tillbringar sommaren i en hyrd villa vid Medelhavet. Céciles mamma är död och Cécile har efter det tillbringat sina skolår på en katolsk flickpension tills hon skulle börja gymnasiet. Då lämnade hennes far över henne till Anne, moderns väninna, som lärde henne att klä sig och föra sig.
Allt detta har hänt innan bokens berättelse börjar.
Med i villan vid medelhavet är pappans älskarinna Elsa. Det stör inte Cécile det minsta. Elsa är ung och lättsam och tycker om samma liv som Cécile och hennes far: fester, krogbesök, casinospel, lata dagar och att umgås ytligt med vänner och bekanta. Dessutom vet Cecile att Elsa bara är en älskarinna som hennes far kommer att tröttna på så småningom.
Cécile och hennes far har en stark relation kanske på grund av att modern inte finns. När de två är ute i nöjeslivet kan de få menande blickar som om Cécile skulle vara faderns mycket unga älskarinna. Fadern behandlar henne som vuxen och hon röker och dricker och festar precis som han. Det är de två som har ett starkt förbund. Inte pappan och Elsa.
Men så kommer Anne till villan och det visar sig att hon och Céciles far planerar att gifta sig. Anne är inte som Elsa. Anne är allvarlig, ansvarstagande och intellektuell och hon tycker att Cécile absolut bör använda sommarmånaderna till att läsa in studentexamen som hon inte klarade i våras.
Nu känner Cécile sin tillvaro hotad.
Mer än så här berättar jag inte om handlingen. Bonjour tristesse är en spännande bok och skickligt skriven. Sagan var bara 18 år när boken kom ut, jag tycker att det är en fantastisk debut. Flickan Cecíle är gestaltad som en riktig människa med goda och dåliga sidor. Cynism och själviskhet och en barnslig egoism har en stor plats i hennes personlighet men hon framstår som väldigt ambivalent och hon vet inte vem hon egentligen är. Hon har en tomhet inombords som kanske aldrig kommer att fyllas.
Äntligen har jag läst den här boken.
Bonjour tristesse av Françoise Sagan, Bra klassiker 1983. Översättning Lily Vallquist.
 
Hanneles bokparadis :

läste biblioteksbok, köpte egen

Svar: Då tyckte du att den var värd att ha i hyllan förstås.
Mösstanten

Carolina:

Låter ändå som en bra bok då den är så gammal! Vissa av sådana här böcker kan vara riktigt bra :D

Sv; jo men visst. Dem kommer jag nog att ha användning för!! :)

Svar: Ja jag tycker att den är bra. Jag lär känna Cecile och hur hon slits mellan att hata Anne och att beundra henne.
Mösstanten

Emma Engström:

Som sagt, den verkar väldigt spännande! Kram

Svar: Kram till dig då!
Mösstanten

Lillan Kind:

Det verkar vara en intressant bok som skulle kunna falla mig i smaken!😃

Svar: Du får prova! :-)
Mösstanten

Kommentera inlägget här: