Den svavelgula himlen av Kjell Westö

Den svavelgula himlen är en omfångsrik episk berättelse som spänner över lång tid, från 1960-talet till in i 2000-talet. Miljön är Helsingfors med omgivningar. Redan som barn träffar huvudpersonen de båda syskonen Rabell, Alex och Stella, som kommer från en mycket välbärgad famlij. Vänskapen med Alex och kärleken till Stella finns med i hela romanen.
Men förutom Alex finns en hel rad barndomskamrater som vi glimtvis får följa genom livet i boken. Krister som har är ärlig och följer sitt samvete och som så småningom blir präst, Jan-Roger som är en plågoande och som Alex använder för att visa sin makt och Klasu som Alex mal sönder i affärslivet.
Kärleken till Stella är ett stort tema i romanen, den är stark, mycket erotisk och komplicerad. Hon och berättaren lever tillsammans i långa perioder men har också stora problem i sin relation. Vänskapen med Alex är också komplicerad, han är cynisk och makthungrig och kan bokstavligt talat gå över lik men han är inte endimensionellt beskriven. Hans far är mentalsjuk, hans farfar är en sträng maktmänniska och detta har präglat honom.
Huvudpersonen lär vi känna genom det han berättar om sitt liv och om de här människorna. Han kommer från lägre medelklass, vill vara författare, gör succé med en bok, men måste till största delen försörja sig som lärare. Hans förhållande till föräldrarna är fint beskrivet och också klasskillnaden mellan honom och familjen Rabell.
Den svavelgula himlen är en mycket mänsklig roman om människors strävan, om deras brister och hur svårt det kan vara att stå upp för sina åsikter. Det är en roman om det sena 1900-talet, om kriser och trender och det känns som om människorna i berättelsen verkligen finns. En roman att ta till sig och fundera över. Den var spännande att läsa.
Den svavelgula himlen av Kjell Westö, Bonniers 2017.
 
Hanneles bokparadis:

Westö är en intressant klok författare, vill läsa mer av honom, får beställa på biblioteket, han var på Bokmässan i Göteborg.

Svar: Jag har läst något mer av honom för länge sedan. Kan ha varit Konsten att vara Skrake.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

(hihi, det kom en plötslig skur och jag blev genomblöt på väg hem från busshållplatsen - hade ju ingen paraply :)

Svar: Fast himlen kanske inte var svavelgul i alla fall! Och så härligt det skulle vara med lite regn här också! Träden börjar fälla sina blad.
Mösstanten

Emma Engström:

Låter spännande! :)

Svar: Ja det är inte en spänningsbok i vanlig mening, men för mig var det spännande att läsa den.
Mösstanten

David och Bella:

Vad roligt det är att du skriver om böcker! Det är kul med bokinspiration 🙂

Svar: Kan nog helt enkelt inte låta bli att skriva om böcker. :)
Mösstanten

Carolina:

Låter som en intressant bok. Härligt med boktips, något jag verkligen älskar att bara ta en bok & koppla av :D

Svar: Visst är det härligt med böcker!
Mösstanten

Nilmas Bokhylla:

Känns inte alls som något för mig men kul att det passar andra såklart. Vore väldigt trist om alla hade exakt samma smak!

Svar: Det finns ju också böcker för många smaker bland de nominerade till årets bok. :-)
Mösstanten

Annette:

Jag har fortfarande inte läst den, men har den i min prioritetstrave med böcker. Jag brukar tycka allra mest om den här typen av böcker; relationsromaner som sträcker sig över en längre tid, gärna ett helt liv eller ännu hellre genom generationer. De brukar spegla tiden de lever i också, så får man det på köpet.

Svar: Ja boken speglar tiden. Jag tycker om att den är så lugnt berättad. Men ändå gripande i vissa partier.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: