Filmtips för konstälskare

Året är 1964 och platsen är Paris. Konstnären Giacometti råkar på sin gamle vän James Lord. Han är en amerikansk författare som tidigare har skrivit om Giacometti. Lord blir ombedd att sitta modell för ett porträtt. Det gör han med glädje. Han skulle egentligen resa hem från Paris så han bokar om sin flight till lite senare.
Giacometti sätter igång. Det ska inte ta så lång tid att få porträttet färdigt. Men Giacometti ändrar och börjar om, och börjar om och ändrar. Dagarna går. Dag efter dag sitter James Lord på stolen i Giacomettis ateljé.
Man kan tro att en film som mest handlar om att måla ett porträtt ska vara tråkig, Men det är inte denna film. Den är underhållande och allvarlig och humoristisk. Miljön är härlig, ateljén är grådaskig och nästan som i en svartvit film fast det är färg. Skådespeleriet är bra. En fin film att se. Sylvie Testud som spelade Sagan i Bonjour Sagan är förresten med som Giacomettis hustru.
Filmen bygger på en bok som James Lord skrev om tiden när han satt modell för porträttet, A Giacometti portrtait. Lord fotograferade målningen varje dag och skrev anteckningar om vad som hände under de arton dagar han satt modell. Boken finns på svenska med titeln Giacometti målar porträtt, en liten bok på endast 127 sidor.
Trevlig helg önskar jag er alla!
 
Hanneles bokparadis:

gillar även riktiga svartvita filmer... borde låna mer film på biblioteket - innan de försvinner.

Svar: Det är genom att min man är så filmintresserad som jag har sett den här och en del andra. Vi går till biblioteket jätteofta och varje gång nästan står han på filmavdelningen och rotar. Det är inte lika bra ordning bland filmerna som bland böckerna.
Mösstanten

K:

Låter klart intressant!

Svar: Ja, vi har lånat boken nu. Filmens effekt! :-)
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Vet inte varför jag bara fick ett K som avsändare? Har klickat i "kom-i-håg-mig"-rutan men det biter tydligen inte.

Svar: Va! Finns det en komihågmigruta? Jag har retat mig länge på att bloggare från andra plattformar har så besvärligt när de ska kommentera. Och för mig också på en hel del andras. Det finns ju åtminstone en plattform, om det är Wordpress, där man kan kryssa i att man vill bli ihågkommen och nästa gång man kommenterar finns alla uppgifterna där redan. Jag mejlade min support om problemet och supporten skulle föra mina tankar vidare till de som utvecklar. Hoppas att det leder till något.Jag förstod vem du var. :-)
Mösstanten

Kommentera inlägget här: