Koka björn av Mikael Niemi

Vi är i byn Kengis i nordligaste Sverige och det är år 1852. Prosten Læstadius leder en väckelse inom kyrkan, en väckelse som mest innefattar de fattiga. Han är mot alkohol och trots att han är väckelsepräst är han intresserad av naturvetenskap.
Så försvinner en vallpiga i skogen. Prosten och hans skyddsling Jussi hittar pigan död i en myr. Överhetens mening är att en björn dödat pigan och jakten sätts igång. Men prosten mäter och analyserar märkena på pigans kropp och mäter senare måtten på tänderna i den dödade björnens skalle och han kommer fram till att en människa måste ha dödat flickan. Dessutom hittar han stövelfett på flickans kjol och det är inte vilket stövelfett som helst utan sådant man måste köpa hos handlaren och det är bara välbeställda män som har råd till det.
Det här är alltså en deckare och den är spännande rakt igenom, men den innehåller så mycket mer. Niemi tar ställning för de förtryckta samerna och för de fattiga. Samtidigt visar han på dryckenskap, våld, okunskap och vidskepelse. Han målar upp en rik och ruskig bild över förhållandena uppe i norr. Prostens skyddsling Jussi är same och han råkar ut för allmänhetens fördomar. De kallar honom nåjdungen och ser på honom med stor misstänksamhet.
Eftersom Koka björn är en spännande historia om ett brott vill jag inte avslöja mer av handlingen. Det är en bra bok som jag varmt rekommenderar och fast den utspelas på 1800-talet tycker jag att den är tankeväckande så här i valtider. Diskriminering av en minoritet är ett starkt tema i boken och jag vill absolut rösta på ett parti som hävdar människors lika värde. Rykten och snedvridna fakta spelar också stor roll i berättelsen. Och det är något vi alla måste se upp med och särskilt under en valrörelse.
Alltså rekommenderar jag Koka björn å det varmaste.
Koka björn av Mikael Niemi, Piratförlaget 2017.
 
Hanneles bokparadis :

gillar Niemi, ska läsa nån gång.

Svar: Värd att läsa. Innehåller mycket, den boken
Mösstanten

Nilmas Bokhylla:

Låter ju lite intressant men jag har svårt att tro att jag skulle uppskatta den, tyvärr.

Svar: Nej, alla böcker passar ju inte alla. :-)
Mösstanten

Christina:

Boken verkar spännande, men titeln låter läskig....
Ha en fin söndag!

Svar: Boken är ganska läskig faktiskt. Många oskyldiga råkar illa ut, bland annat en björnhona och hennes ungar.
Mösstanten

A Room of my own:

jag vet inte varför jag inte tilltalas av den här boken. det kan vara något med titeln. författaren är en sympatisk person så det är inte han. men jag kommer nog att ta itu med den ändå så småningom. den låter intressant så som du beskriver den.

Svar: Ja den är intressant och känslomässigt stark och drabbande.
Mösstanten

Ugglanoboken:

Jag håller på med den just nu och måste säga att jag har lite svårt för att komma in i den. Ändå är det nåt som lockar att läsa vidare, så jag ger mig inte :-) Har bara läst ca 100 sidor.

Svar: Den är kanske mer roman än deckare fast den har deckarinslag. Alltså vissa avsnitt är riktigt deckaraktiga och vissa inte.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: