Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò

Yejide och Akin har varit gifta i fyra år. De har ett bra äktenskap men inga barn. Släkten trycker på. Det är ett evigt tjat om att de måste skaffa barn och om olika åtgärder som de bör vidta för att Yeide ska bli gravid. Att Yejide bör fasta och träffa en trolldomspräst på ett berg är en av dem. En annan är att ta hand om en släktings barn en tid. Barnet ska locka fram ett nytt barn i Yejides livmoder.
Akin får ständiga påtryckningar om att han bör gifta sig med ännu en kvinna. Om han gör henne med barn kommer hans första fru också att bli gravid.
Yejide och Akin är universitetsutbildade. Akin vill inte ha ännu en fru. De tror inte på magi. Ändå kan de inte stå emot det hårda trycket från släkten. Akin gifter sig med en ung kvinna. Hon får bo i en annan del av stan. Och Yejide fastar och klättrar uppför berget med en get i släptåg för att om möjligt bli gravid.
Det hårda trycket och Yejides längtan efter ett barn leder till att hon blir skengravid. Magen blir större och hon får alla symptom på graviditet, men läkarna konstaterar att inget finns i hennes livmoder.
Till slut blir hon gravid efter att ha haft sex med Akins bror när hennes man inte är hemma. Så småningom visar det sig att både Yejide och Akins bror har gener som gör att deras barn får sicklecellanemi. Det innebär att de röda blodkropparna är deformerade och att barnet lider svårt och kan dö tidigt. Den här sjukdomen är relativt vanlig i Nigeria.
Problemet med barnlöshet kan vara svårt nog utan en släkt som ständigt trycker på och kräver ett barn. Det kan inte vara lätt för en kvinna att leva i ett samhälle där en man kan ha fyra fruar och där släkten kräver att hon ska föda barn. Det kan inte vara lätt för en man att leva i ett samhälle där en riktig man ska vara fruktsam och potent. Får man sedan barn med en allvarlig sjukdom blir livet tungt.
Boken är lättläst och rakt berättad även om det är många hopp i tiden. Den är spännande och griper tag. Jag vill veta hur det går. Och jag får en viss inblick i Nigerianska förhållanden och krocken mellan gamla och nya föreställningar om hur världen fungerar.
Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò, Piratförlaget 2017. Översättning: Erik MacQueen
 
Hanneles bokparadis:

intressant med så annorlunda kultur

Svar: Ja det tycker jag. Och det kan vara svårt nog här hemma med frågor som: ska ni inte skaffa barn snart? av obetänksamma människor.
Mösstanten

Villa Frejas bokblogg:

Jag tyckte om den. Intressant inblick i en kultur jag inte vet så mycket om. Känns värdig som en av Årets nominerade böcker.

Svar: Bra bok och som du säger intressant att få veta om annan kultur. En av fördelarna med skönlitteratur, tycker jag. Andra platser, andra människor, andra händelser än de man själv upplever.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

(utan att vara fördomsfull... turkiska och grekiska män kan vara väldigt jämställda i Sverige; städa diska laga mat sköta barn... men i hemlandet blir de hånade att inte vara riktiga män. Hederskulturen är också svår, män som är födda här... kan vara hur inskränkta som helst, mot sina egna systrar)

Svar: Nej det är inte lätt för en man att-göra-listan sådant som anses omanligt i den egna kulturen.
Mösstanten

Hanna Karlsson:

Det där låter som en bok för mig. Jag kunde inte sluta läsa ditt inlägg, vill verkligen beställa hem boken.

Svar: Den är verkligen värd att läsa.
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Den här vill jag verkligen läsa. Det kommer mycket bra från Nigeria!

Svar: Värd att läsa och antagligen en upprepar jag mig nu, men en fördel med skönlitteratur är att man kan få inblick i olika kulturer.
Mösstanten

Amanda Persson:

vilket härligt omslag det är på den boken! :)

Svar: Ja, visst är det.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: