Valet

Förra veckan satt jag på på stan med några vänninnor. Två av dem är partipolitiskt aktiva och kom direkt från valstugan där de hade hjälpt till. De vet naturligtvis vad de ska rösta på. Vi andra tre var mer osäkra och tyckte att det var svårt. Jag hade egentligen inte orkat intressera mig för valrörelsen särsklit mycket, men jag bestämde mig för att ändra på det.
Nu ska jag titta på SVT:s utfrågningar av partiledarna och jag ska sätta mig in i lite mer vad de står för. SVT-nyheter har också en faktakoll där de tar upp en del av partiernas påståenden och om de stämmer med fakta. Det verkar som om de hittar faktafel hos alla partier.
Under senare år har jag inte hittat något parti som jag tycker är helt bra utan jag har valt det jag tycker är minst dåligt. Att inte rösta för att politikerna oftast, kanske alltid, går runt frågorna och inte svarar ordentligt eller för att du tycker att alla partier innehåller konstigheter - det är dumt.
Jag var alltså dåligt insatt. Men vad jag redan visste var att jag inte tänker rösta på ett parti som hävdar att genom att stoppa invandringen så löser vi nästan alla problem i Sverige, och som inte värnar om HBTQ-personers rättigheter. Ni vet vilket parti jag menar: Sverigedemokraterna. Det kan aldrig bli det minst dåliga partiet för mig. 
Tänk om vi inte hade rösträtten? Och rösthemligheten? Tänk om vi bara hade ett parti att rösta på, eller att valet var riggat och att oppositionen inte fick komma fram i media!
Demokratin är det bästa vi har. Utan yttrandefrihet, mötesfrihet, tryckfrihet och rösträtt och rösthemlighet faller allt annat. Så gå och rösta!
 
Hanneles bokparadis:

i år är det svårt.. Det finns ett stort (!) parti som jag aldrig kommer att rösta på... och därför måste vi rösta, för annars hamnar rösterna där.., Jag har varit politiskt aktiv trettio år, ordförande i stadsdelsnämnd, nämndeman, ombudsman... men i år ska jag inte rösta på "mitt" parti, lokalt har jag inte gjort på ett par år... har aldrig värvat en enda medlem, vill inte påverka någon. Vi har varit gifta 35 år, vet fortfarande inte, vad min man röstar! ;) Vi har fyra barn och tror att ett år hade vi sex olika partier i familjen!

Svar: Att ha flera partier i familjen är nog ganska nyttigt. Då är man tvungen att tänka efter ordentligt.
Mösstanten

Wanderlust by Jona:

Himla bra skrivet! Själv tycker jag det här valet är extra svårt i och med att jag inte bara vill rösta på det parti som enligt mig gynnar samhället mest, utan även förhindra att det som tveklöst är sämst ska få makten då sannolikheten för att det ska hända just nu tyvärr är ganska stor. Överväger därför att rösta på antingen Moderaterna eller Sossarna enbart för att någon av dessa två ska bli största parti för att förhindra att få en klimatförnekande regering som tror att allt går att skylla på invandringen och vill ta bort kvinnans rätt till abort.

Svar: Jag håller med. I vissa lägen får man vara taktisk och inte rösta helt enligt hjärtat.
Mösstanten

Hannele på Hisingen:

och alla kvinnor som kämpade för hundra år sedan... inte rätt mot dem att låta bli att rösta. Även min 86-åriga mor ska ta sig till röstlokalen, hennes man får väl hålla i henne... rollatorn kanske får följa med.

Svar: Visst! Vi har faktiskt bara haft rösträtt sedan 1920~talet. Rösträtten har vi fått genom hårt arbete och kamp.
Mösstanten

veggiehäxan:

I år känns det extra svårt. Jag vet vad jag inte ska rösta på och det parti jag till och från röstat på sedan mitten av 80-talet är numera också otänkbart. Får bli det minst dåliga och inte säkert det blir samma parti i de olika valen.

Svar: Nej man behöver ju inte rösta lika i alla tre valen. Ett parti kan ju vara bra lokalt fast man inte vill rösta på det nationellt.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: