Att återse en barndomsbok

Tänk så glad jag blev när jag hämtade den här boken på biblioteket. Precis samma som jag hade som barn. Ja inte samma förstås. Den upplagan måste vara sönderläst för länge sedan. Men precis likadan, här i sjunde upplagan, tjugotredje tryckningen, 2007.
Jag tror att jag fick den som julklapp och först blev jag nog lite besviken. Helst skulle böckerna handla om prinsessor och Kajsa Kavat var ju en vanlig flicka som bodde hos sin mormor. Där fanns inga guldkronor och vackra klänningar.
Men boken gjorde ett stort intryck. Jag har inte glömt den fast det är så länge sedan. Och varför då? Ja Ilon Wiklands fina bilder gör säkert sitt. Men det viktigaste är att Kajsa, denna lilla flicka klarar allt, julstök och torghandel och ordnar en fin jul för sig och sin mormor, fast mormodern  ligger i sängen efter att ha skadat sig i benet.
Ett härligt återseende som är roligt att berätta om så här strax före jul.
 
Hanneles bokparadis:

en av de bästa julberättelserna har Astrid skrivit, biblioteket har fina julböcker, jag har skaffat flera på loppis, där finns allt en behöver till jul; porslin, gardiner och annat juligt. Onödigt att köpa nytt hela tiden. Maken fyller år några dagar före jul... han hade fått en December-kopp av sin mormor, klart det blev flera engelska December-koppar eftersom släkten kom... ❤️
Du kan juge Kajsa-Kavat som julklapp till dig själv för sextiofem kronor:
https://www.bokus.com/bok/9789129675443/kajsa-kavat-hjalper-mormor/

Svar: Loppis är jättebra. Där kan man hitta billiga böcker och ville jag ha mer julpynt skulle loppis vara det första stället jag tittade på.
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Jag älskade också Kajsa Kavat, och har mitt ex kvar, fick det av mamma den 18 maj 1955 står det i den. Sedermera hade vi den inläst av Astrid själv på LP, och den var jättepoppis när mina barn var små, så många år senare. Vissa historier håller!

Svar: Vissa historier håller, javisst! Min bok försvann och jag har inte läst den för mina barn. Men det gjorde ju bara återseendet desto bättre.
Mösstanten

Lillan Kind:

Jag kan förstå att boken är ett kärt återseende!😃 Det är härlig läsning lagom till jul!😃 Teckningarna är verkligen jättemysiga!

Svar: Ilon Wiklands bilder är så fina. Jag får julstämning bara genom att titta på dem.
Mösstanten

Christina:

Kajsa Kavat gillas :) Vet inte varför men just den läste jag inte som barn utan senare i livet...
Håller med om att det är vackra bilder!

Svar: Och jag läste den inte för mina barn. Hade glömt bort den då.
Mösstanten

Kraka:

Cirkulariteten är helt uppenbar. Men också att vi rör oss framåt. Så ja, en spiralrörelse är en bra liknelse som också jag tänkt. Jag är enormt fascinerad av tid och inte minst hur den upplevs.

Fin den där ljuskransen! Har funderat på en sådan. Efter mycket funderande kom jag i alla fall fra till att inte ta mmed något julpynt alls. Hade nog att släpa på med maten (jag lagar husmanskost hemma och har med matlådor) och en bunt böcker.

Ha en fin lördagskväll!

Svar: Men ni har kanske lite pynt på jobbet?
Mösstanten

Jessica Högberg:

Ja den tjejen har nog gjort stort intryck på många=) Önskar dej en magisk jul!

Svar: Jag önskar dig detsamma.
Mösstanten

veggiehäxan:

Kajsa Kavat är en favorit . Tror det var de fina bilderna jag fastnade för som barn.

Svar: Visst är de fina.
Mösstanten

Yasmine:

Vad häftigt! :D Jag har aldrig läst den boken...

Svar: Jag kom aldrig på tanken att läsa den för mina barn faktiskt så de har nog aldrig läst den.
Mösstanten

Carolina:

Åh så mysigt att åter då få läsa. Ren och skär lycka!! 😍

Svar: Ja det var lycka!
Mösstanten

Kommentera inlägget här: