Binas historia av Maja Lunde

Den här romanen består av tre historier från tre olika tider som vävs in i varandra.
Tao är en kinesisk kvinna som lever år 2098. Bina som är så viktiga för människornas matförsörjning har försvunnit. Klimatförändringarna med torka, stormar och översvämningar har medfört att samhället har kollapsat.
I Kina är det dock en viss ordning. Men människorna har det svårt. Det är knappt om mat. Styret och reglerna är hårda. Tao och hennes man klättrar varje dag upp i päronträden och pollinerar blommorna för hand. Det är ett hårt arbete i många timmar.
George är biodlare i USA och året är 2007. Familjen har drivit bigården i generationer. Han sköter sina bisamhällen väl. Men bidöden finns i den södra delen av landet och når snart även Georges gård. Bisamhällena kollapsar från den ena dagen till det andra.
William är fröhandlare i England år 1852. Han hade velat bli naturforskare men är tvungen att försörja sin stora familj som fröhandlare och det gör honom deprimerad. Men han är mycket intresserad av bin och lyckas kravla sig upp ur sängen och bygga en ny slags bikupa.
De här tre berättelserna ger oss en utveckling från den första mer systematiska biodlingen på 1800-talet till bidöden i början av 2000-talet till en tänkt framtid som ingen av oss vill ha. De är fint skrivna med familjerelationer där karaktärerna framstår som människor. Där finns konflikter mellan föräldrar och barn och mellan makar, men också värme och kärlek. Romanen har djup och komplikation, den är sannerligen ingen pamflett fast författaren har ett tydligt budskap. Jag tycker också att miljön är fint beskriven.
I ett avsnitt ganska långt fram i boken, när Tao är i Beijing på det stora biblioteket för att ta reda på varför hennes lille son blev sjuk, tyckte jag att författaren tog fram lite väl mycket fakta och att vi förstod vad det handlade om utan det. Men hon knyter ihop de tre berättelserna på slutet och då framstår det avsnittet i ett nytt ljus.
Binas historia är ingen bladvändare. Jag läste den ganska långsamt men det är spännande att följa de tre huvudkaraktärerna och den leder till eftertanke. Vad gör vi med vår jord?
Binas historia av Maja Lunde, Natur & Kultur 2016. Översättning: Lotta Eklund.
 
Kategori: Böcker, Romaner; Taggar: Böcker, Hållbarhet, Miljö, Norge;
Hanneles bokparadis:

har ännu inte läst boken alla skriver om... har haft egna bin i vår lilla trädgård ett par år, mysigt, bra för alla fruktträd och bärbuskar. Men jag fick kraftig allergisk reaktioner när bina lyckades krypa under tröjan...

Svar: Men usch så otäckt med allergin! En läsvärd bok i alla fall.
Mösstanten

Kraka:

Låter som en spännande bok.
Min farbror hade bin, i alla fall under en period. De är viktiga och jag är glad och tacksam över att några håller bisamhällen i koloniområdet där jag bor på sommaren.

Hoppas du får en fin dag!

Svar: Binas historia väcker många tankar och frågor. En fin dag till dig också!
Mösstanten

skogsnuvan:

Vi borde nog lära oss att vara rädda om djur och natur och tänka mer på att dom är nödvändiga för vårt liv. Det är lätt att glömma bort det.

Svar: Kloka ord.
Mösstanten

Tofflan:

Spännande grepp med tre olika berättelser/karaktärer från tre olika tider som vävs samman.

Svar: Ja det är ju ett sätt att beskriva biodlingens utveckling.
Mösstanten

janet:

Jag tyckte att "Binas historia" var en ganska dålig bok. Inte idén och innehållet, men utförandet. Jag ogillade verkligen de ständiga hoppen mellan de tre huvudpersonerna som jag tycker bidrog till ytliga och berättande porträtt.

Svar: Nej så uppfattade jag inte boken. Jag tyckte att den kändes lite programmatisk ett tag men så knöt författaren ihop allt på slutet. Jag tyckte att både George och William framstod som människor. Tao känns vagare. Det är intressant hur olika vi ser på boken.
Mösstanten

Yasmine:

Låter som en bok som får en att tänka till lite extra!

Svar: Absolut.
Mösstanten

Carolina:

Intressant bok som handlar om dåtid, nutid och framtid!

Svar: Och om bin. :-)
Mösstanten

milla:

Den här boken har jag funderat på att läsa:)
Ha det gott
Milla

Kommentera inlägget här: