Böcker som utspelas vid jul

Ja nu är vi inne i december och idag är temat från Johannas deckarhörna helt enkelt jul. Efter lite tankearbete har jag hittat de här böckerna:
  • Maigrets jul av Georges Simenon. Det var min man som tipsade mig om den här boken. Han är en stor fan av Simenon. Redan vid frukosten på juldagens morgon får Maigret besök av två grannkvinnor från huset mittemot, som ber om hjälp. Den enas brorsdotter Colette har på julnatten fått besök av en jultomte som gett henne en dyrbar docka samtidigt som han lossar på några stavar i parketten. Så står det på baksidan. Jag ska roa mig med att läsa den nu i juletid.
  • Den gröna vägen av Anne Enright. Rosaleen Madigan bjuder hem sina fyra vuxna barn till att fira jul i barndomshemmet innan det ska säljas. Det blir ingen riktigt trevlig jul. Mycket kommer upp till ytan. Men läs den. Den innehåller mycket, värme, svårigheter och en del humor och utspelas vid den irländska atlantkusten.
  • The Adventure of the Christmas Pudding av Agatha Christie. Det är en novellsamling med historier som utspelas vid jul och i boken får vi möta både Hercule Poirot och Miss Marple. Jag läste den som barn i svensk översättning och den hette då: Äventyret med julpuddingen.
  • Kajsa Kavat hjälper mormor av Astrid Lindgren. Jag hade den som barn. Kanske fick jag den i julklapp? Den handlar om Kajsa som bor hos sin mormor. Det är bara en vecka till jul och då brukar mormor sälja sina polkagrisar på julmarknaden. Men just då halkar hon på köksgolvet och gör sig illa i sitt ben. Vem fixar alltihop? Julstök, torghandel? Jo det gör lilla Kajsa!
  • Petter och Lottas Jul av Elsa Beskow. Kanske känner alla till den redan?
Nu kan du klicka in dig på Johannas deckarhörna och därifrån kan du hitta många julböcker. Jag har sett en del flimra förbi på Instagram så titta efter så kan du nog få ditt lystmäte av julhistorier.
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker, Jul;
Ugglanoboken:

Maigrets jul låter som trevlig läsning, tycker jag. Kajsa Kavat är jag förtjust i - minns hur jag också ville hjälpa till och gärna sälja nåt på en marknad också :-) Den gröna vägen har jag fortfarande oläst, men ska definitiv ta mig an den. Tack för tips!

Svar: Jag hoppassat Simenonboken blir trevlig att läsa.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

fina varierande julböcker, en julig deckare är kul!

Evelina:

Christies novellsamling låter inte så tokig :)

Svar: Nej , jag tror att de kan kännas lagom mysiga att läsa.
Mösstanten

Lena:

Kajsa Kavat hjälper mormor och Petter och Lottas jul har man läst ett antal gånger. Tack för övriga tips.

Boklysten:

Har inte läst någon av de här böckerna. Tack för tips!

janet:

Jag anammade den norska traditionen med påskekrim när jag bodde i Norge och gör så fortfarande, men jullitteratur har jag inte tänkt på att införa. Jag menar, jag läser förstås massor med böcker under julhelgerna, till exempel alla som jag önskat mig i julklapp och de flesta av de som jag ger maken, men just jultema som innehåll har jag inte haft. Får prova det i år!

Svar: Det brukar inte heller jag ha. Men den här blogglistan kan ge nya idéer. Och jag är tvungen att tönkaefter. Det är roligt.
Mösstanten

skogsnuvan:

Den gröna vägen ska jag läsa Känns som om den skulle passa mig

Svar: Kul om ett tips kommer till nytta!
Mösstanten

A ROOM OF MY OWN:

Den gröna vägen tyckte jag mycket om. Simenon gillar jag också. jag minns när Klockorna i Bicêtre lästes som radioföljetong. barnböckerna har jag läst

en helt annan sak. jag får presentera mig varje gång jag skriver en kommentar på din blogg. ska det vara på det viset?

Svar: Tyvärr är det så. Jag måste göra samma sak när jag kommenterar hos dig. Wordpress verkar ha ordnat det bättre. Där är man ihågkommen. Annars är det hopplöst knöligt att kommentera mella olika bloggplattformar.
Mösstanten

Villa Frejas bokblogg:

Kajsa Kavat är en sån mysig och fin berättelse.

Svar: Det är den verkligen. Ett fint barndomsminne.
Mösstanten

Kraka:

Jul, och tiden runt jul, är en tacksam miljö för böcer då de flesta har en relation till julen. Oavsett om man, som jag älskar den, eller om man hatar.
Barnböckerna som du refererar till har jag naturligtvis läst som bar/ung men de övriga ska jag kolla in lite extra och se om jag blir nyfiken på någon.

Ha en bra kväll! Själv chillar jag lite mellan sömn och jobb.

Svar: Ha en bra kväll du också!
Mösstanten

Åsa:

Verkar som mysiga julböcker. Agatha Christies bok kände jag inte till, den noteras rakt av! :)

Svar: :-)
Mösstanten

Monika:

Den gröna vägen har jag klämt på ett antal gånger, men jag har inte kommit till skott.

Svar: Väl värd att läsas.
Mösstanten

Sara Pepparkaka:

Kajsa Kavat är ju en fin julbok!

Svar: Absolut?
Mösstanten

Lottens bokblogg:

Kajsa Kavat ja, den boken läste jag många gånger som liten!

Svar: Den är fin.
Mösstanten

Scylla:

Maigrets jul har jag inplanerad, den ligger på vänt på Storytel. Tänkte spara den till precis före jul. Christie skulle jag gärna läsa, liksom Enright. Och Petter och Lottas jul, ahh!

Svar: Jag tänker ocksåläsa Margrets jul nu i jul. :-)
Mösstanten

Lillan Kind:

Åh så mysigt med böcker med jultema!😊 Det låter ju nästan lika trevligt som spökböcker!😆

Svar: Ja visst är det ett grevligt tema!
Mösstanten

Christina:

Julläsning, vilken god idé. Bra sätt att komma i stämning, ta ta och kika in i min bokhylla för att se vad jag har för julböcker :)
God läsning!

Svar: Det ska jag göra!
Mösstanten

Carolina:

Åh Kajsa Kavat! Underbar bok och speciellt då hon hjälper sin älskade mormor med att sälja karameller. Jag hade en VHS som barn med Astrid Lindgrens olika filmer, snuttar ifrån filmer eller liknande med jultema. Love it!! Och då var den här med då hon alltid önskat sig en docka och får den i slutändan! :D

Svar: Det var helt fantastiskt att återse boken nu som 66-åring.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: