De dunkla butikernas gata av Patrick Modiano

Nu är jag förvirrad. Vem är huvudpersonen i den här romanen? Vad har hänt. Varifrån kommer han? Vad utmynnade alltihop i?
De dunkla butikernas gata gör skäl för sitt namn och motsvarar sitt omslag. Den är dunkel, vag och förvirrande. Jag lägger ner boken och tänker: Vad var det här? Huvudpersonen heter kanske Pedro McEvoy. Egentligen alltså. Från början heter han Guy Roland men han har tappat minnet. En privatdetektiv har tagit hand om honom efter att han kommit in i hans kontor efter en mystisk olycka, utan minne. Sedan har Guy Roland arbetat åt privatdetektiven i många år. Men nu går detektiven i pension och flyttar till Nice och Guy Roland som stannar i Paris beslutar sig för att ta reda på vem han är.
Det är som sagt en famlande historia där det är svårt att veta vad som verkligen har hänt. Historien går tillbaka till 1940 när Paris blev ockuperat av nazisterna och många människor tvingades fly och både kriget och alla år sedan dess gör det svårt att hitta sanningen.
Vad minns Guy Roland? Under hans efterforskningar dyker minnesfragment upp. Men är de verkliga?
Fast romanen på många sätt är overklig är den mycket sakligt skriven. Jag har aldrig sett så många gatunamn och adresser i en bok förut. Modiano är ju också känd för att skriva mycket noga exakt var i Paris hans romanpersoner befinner sig. Här blir det en stor kontrast mellan denna exakthet och berättelsens famlande och vaghet. Modiano har ett lugnt och sakligt skrivsätt och stundvis är historien mycket vacker. Det blir upp till läsaren att sätta ihop fragmenten och försöka hitta en mening i historien. Först när jag hade läst färdigt boken ställde jag mig helt frågande. Var det här något att ha? Men vid närmare eftertanke var det faktiskt det. En stämning och tankar om vad vi minns och inte minns dröjer sig kvar. En bok som man funderar över efteråt.
De dunkla butikernas gata av Patrick Modiano, Norstedts 2014. Översättning Anne-Marie Edéus.
Den första svenska upplagan kom 1980.
 
Anonym:

tycker om Modiano, inte läst denna, synd att jag inte vet mer om Paris

Hanneles bokparadis:

tycker om Modiano, inte läst denna, synd att jag inte vet mer om Paris.

Svar: Det gör jag också. Denna var lite förvirrande. Så minns jag inte Lilla smycket som jag tyckte var mycket bra.
Mösstanten

Christina:

Den låter spännande. Nu är det verkligen en perfekt tidpunkt för läsning.
God fortsättning på julhelgen!

Svar: Ja nu när barnen har åkt hem igen och själva julen är slut har vi LL här hemma. Med andra ord lugn och läsning.
Mösstanten

Lillan Kind:

Oj, det låter inte som en bok jag skulle ha lätt att ta till mig, och särskilt inte i mitt nuvarande tillstånd. Men samtidigt låter den inte ointressant.

Svar: Nej det var många människor att hålla reda på också. Jag är inte helt säker på att jag lyckades med det. :-)
Mösstanten

Kraka:

Låter mystiskt. Förstår att man lätt blir förvirrad.

Svar: Jag antar att romanens uppbyggnad ska motsvara förvirringen hos huvudpersonen.
Mösstanten

Hanna Karlsson:

Det låter verkligen som en bok som kräver lite av läsaren. Inget lättsmält med andra ord. Har inte läst boken men tänker att du inte är fel ute med ditt svar till Kraka här uppe.

Svar: Inte en bok för var och en och inte för alla tillfällen hellar.
Mösstanten

Bokdamen:

Den här har jag inte läst, gör en notering på läslistan, läst flera andra böcker av Modiano och gillat.

Svar: Jag tyckte bättre om Lilla smycket. Den var mycket gripande.
Mösstanten

Bella:

Haha vad roligt med en bok som gör en förvirrad, lite annorlunda, ofta brukar det vara väldigt tydligt redan från första sidan vem som är huvudpersonen

Svar: Ja den här boken var annorlunda. Ett stort frågetecken.
Mösstanten

blondina:

Älskar böcker så nu är jag på jakt efter en bokhylla :D sv; Ja exakt..värsta är att gå kvällar sen hux flux ett tidigt dagpass :( hahaha men men bara att kämpa på :) har ju valt yrket för att jag ääääälskar det :D

Kommentera inlägget här: