Förtätning

De bygger på flera ställen i stan. På den här byggplatsen har det varit parkeringsplats i många, många år. För riktigt länge sedan låg busstorget där. Sedan flyttades busstorget och platsen kallades Gamla busstorget och blev parkering. Sedan flyttades busstorget en gång till, till Resecentrum och blev en konstig långsmal skapelse som inte kan kallas torg. Den här platsen där de bygger nu blev då Gamla gamla busstorget eftersom det nu fanns ett annat gammalt busstorg.
Hänger ni med?
Iallafall pågår här det som de kallar förtätning. Det behövs kanske i Linköping som var småstad så länge och fortfarande präglas av det. Men det är förstås inte så kul för dem som bor strax intill. Visserligen är kanske inte en parkeringsplats den mysigaste utsikten men man får mer luft och ljus än om man har en husvägg strax intill.
Och javisst, ni Linköpingsbor som läser det här, jag vet att byggnaden till höger innehåller kontor. Men det finns också människor som bor strax intill det här bygget.
Så ska man köpa en lägenhet i Linköpings innerstad är det kanske lika bra att välja en med utsikt mot husväggar. Då blir man åtminstone inte besviken när de börjar bygga på plätten intill.
Här är ett annat bygge, på Wahlbecks gamla industriområde. Jag vet inte hur högt de kommer att bygga ur just den här gropen, men det är ett rejält hål de har åstadkommit.
Vi har fått information om att det kommer att bli kaféer och restauranger häromkring så kanske blir det riktigt trevligt till slut?
Men oj vad det byggs. Och jag som har bott i Linköping sedan 1975 får lite blandade känslor. Det ska ju inte stå stilla. Bostäder och arbetsplatser behövs. Men det är lite synd om dem som bor strax intill.
Dock känner jag mig lugn när det gäller min egen bostad. Jag förstår inte hur de ska kunna klämma in ett bygge precis här intill. Här var tätt mellan husen redan när vi flyttade in. Och vi trivs jättebra.
 
Hanneles bokparadis:

Precis som här, lägenheter behövs, ungdomar har ingenstans att ta vägen, man blir förvånad hur de kommit på platser att bygga... en minns inte hur det såg ut innan.

Svar: Nej efter ett tag kommer man inte ihåg hur det var innan.
Mösstanten

janet:

Det tätnar i Karlstad också, på vissa ställen så mycket att det är mörkt mellan husen. Men på det stora hela tycker jag ändå att det blir bättre och bättre här, jag gillar att de byggt ihop staden mer så att det känns bebott överallt där jag ska gå, vistas och vara. Jag är ju lite mörkrädd, som bekant.

Kul med bilder! Jag har bara varit i Linköping en enda gång, då var jag på Cloetta Arena (har jag för mig att det hette) och såg ... hm, melodifestivalen. Tror det var melodifestivalen, något musikaliskt var det i alla fall!

Svar: Ja melodifestivalen har i alla fall varit här.
Mösstanten

David och Bella:

Det är lika i vår närmaste stad, det byggs massor och Stordalen bygger ett stort hotell på parkeringen inne i city

Svar: Ja det är dagens trend. Kanske bra. Bara vi får plats allihop.
Mösstanten

Kraka:

Förtätningar är inte roligt och att stirra in i en vägg är ju ingen höjdare precis.

Får mig att tänka på några rader ur August Strindbergs Esplanadsystemet:

- "Vad skall ni bygga här, min vän?
Skall här bli nya Villastaden?"
-- "Här skall ej byggas upp igen!
Här röjes blott för Esplanaden!"

-- "Ha! Tidens sed: att riva hus!
Men bygga upp? -- Det är förskräckligt~"
-- "Här rivs för att få luft och ljus;
är kanske inte det tillräckligt?"

Svar: De vill skapa mera storstadsliknande miljöer, och det ska vara bra, säger de. Det ska vara mer rationellt. Men vem vet. Med klimatförändringarna kanske i måste flytta ut på landet allihop och valla fåroch kor och odla vår egen mat.
Mösstanten

Lillan Kind:

Det är lätt att förstå att det behövs byggas bostäder, men jag tycker inte det är trivsamt när husen står så tätt att man har en vägg precis utanför fönstret.

Svar: Nej det kan jag förstå. Och du bor ju på landet också. Vi har väggar nära här där vi bor men vi trivs faktiskt jättebra. Men väggarna fanns här när vi flyttade in. Det är värre om de kommer upp efteråt som en dålig överraskning.
Mösstanten

Carolina:

Ja, alltid trist att det byggs överallt hela tiden för att det går heller inte fort tyvärr :/ men så jäkla skönt då allt är klart!

Svar: Det behövs ju nya bostäder. Men bygger de precis utanför ens fönster är det förstås inte så roligt.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: