Grönsaker på julbordet

Visst är det trevligt att gå ut och äta julbord. Massor med härliga rätter och för en LCHF:are som jag finns det mängder med gott på ett traditionellt julbord. Men något som det brukar vara brist på är grönsaker. Ofta har det bara funnits traditionell söt rödkål och inte mycket mer. Helt desperat har jag ibland tagit av dekorationerna runt ägghalvorna för att åtminstone få något.
Så vi brukar se till att det finns lite grönsaker på vårt julbord här hemma.
Man kan enkelt steka rödkål. Det blir jättegott. Härom dagen testade jag att slänga på kanel och ingefära, alltså mald som vi hade bland kryddorna. Lite svartpeppar och salt och det blev riktigt gott. Det går säkert jättebra med kryddnejlika också. Och det går snabbt om man vill ha lite tuggmotstånd.
Om man ska vara många kan man lägga rödkålen i en långpanna med olivolja och så in i ugnen i 175-200 grader. Det är bäst att börja kolla efter 15 minuter.
Det finns recept på olika rotsakslådor till jul, men man kan också ugnsrosta rotsaker som här: morot rotselleri och lite palsternacka och lite purjolök.
Både rödkålen och rotsakerna kan lagas i förväg och sparas i kylen och värmas på julafton. Kanske får man välja det ena eller det andra. Det beror på hur trångt man har i ugenen och mikron av allt annat som ska värmas.
Nu är det här från påskbodret men rårivna morötter passar lika bra på julbordet. En härlig fräsch sallad blir det. Alltså: finriv morötter, häll på olivolja och pressa citron över. Släng på lite svartpeppar och salt. Blanda och du har en härlig sallad. Glöm för all del inte citronen. Det är den som gör susen.
Sedan finns det naturligtvis en massa andra sallader man kan göra. Coleslaw passar ju utmärkt på julbordet till exempel. Och det finns många rödkålsrätter och grönkålsrätter och så vidare, som man kan hitta recept till på nätet. Men det här är några enkla varianter. Det blir gott även om man inte vill laga komplicerade rätter.
Vilka grönsaker brukar du ha på julbordet?
 
Kategori: Mat Taggar: Jul, Mat;
Hanneles bokparadis:

så mycket goda sallader det finns, rödkål förlänger livet, såg jag i ett kinesiskt program. Jag har blivit lite lat och köper coleslaw färdig, icas har bara 2 g sockerarter, bäst (andra kan innehålla tio). Maken vill inte ha så mycket kål, så vissa saker äter jag själv. Som nybliven diabetiker håller jag på att lära mig - som tur är jag uppvuxen på surbröd och surmjölk/fil :)

Svar: Alla tål ju inte kål så bra. Kan bli lite upproriskt i magen. Men så länge man gör det har man många goda smaker och färger att gotta sig åt.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

inte kålen eller magen som det är fel på egentligen, maken älskar göra egna kåldolmar och riva coleslaw, kanske mer broccoli, brysselkål och blomkål han undviker... men äter man långsamt och absolut inte något sött fikabröd direkt efter, så förblir magen lugn! (jag har förstått att ni inte syndar med sånt)

Svar: Nej, inget fikabröd, direkt. Saknar det inte heller.
Mösstanten

janet:

Brysselkål i olika varianter, marinerad blomkål, pumparätter, sallad på broccoli, svart- och grönkålsrätter är vad jag kommer på nu i alla hast. Jag älskar grönsaker och älskar att göra grönsaksrätter så det blir mycket av det på julbordet.

Svar: Brysselkål är ju klassiskt. Vi brukar äta det på juldagen. Och grönkål är ju också klassiskt på julen. Fint att få den gröna färgen på tallriken också. Marinerad blomkål låter gott och sallad på broccoli också.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

(köpte idag färdig påse råriven blomkål och gjorde blomkålsris; lite lök och smör bara, mums - maken äter inte - köpte färdig vildsvinsbiff till)

Svar: Vi har aldrig grott blomkålsris, men det är nog gott. Blomkålsmos. Däremot, har vi haft.
Mösstanten

Carolina:

Jag kan inte minnas att vi heller har grönsaker på vårt julbord. Nog ingen som tänker att vara nyttig och vi har ingen vegeterian vi firar med heller ^^,

Svar: Jag tänker inte så mycket på nyttigheten. Jag tycker att det blir godare med grönsaker.
Mösstanten

Yasmine:

Vi har bara två sallader som vi äter! :) Ska testa att steka rödkål, det låter lite roligt :D

Svar: Två sallader låter ju jättebra.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

finnar äter morotslåda, kålrotslåda, potatislåda... varje jul och sillsallad utan sill, helt vegetarisk

Svar: Ja jag har hört om de finska lådorna. :-)
Mösstanten

David och Bella:

Goda tips! Jag brukar steka brysselkål med rödlök, vitlök, citron och honung🙂 och göra sallad med grönkål och äppelbitar

Svar: Det låter verkligen gott.
Mösstanten

veggiehäxan:

Som vego har jag ju mycket grönsaker. Potatisgrattäng, olika sallader och sånt. Brukar göra aubergine i senapsinläggning. Sill har jag aldrig ätit men det här ska vara som senapssill. I år ska jag prova med tärnad tofu i någon inläggning. En med senap och en med curry tänkte jag. Brukar göra lite olika smårätter. Utgår en del från innehållet i Ekolådan också.

Svar: Ja aubergine i senapsinläggning har jag hört talas om men aldrig smakat. Jag brukar göra Jansson. Det är ju en slags potatisgratäng det också, fast med ansjovis i. Jag äter inte potatis själv, mer än till midsommar, men de säger att min Jansson är god.
Mösstanten

Lillan Kind:

Tack för tipsen!😊 Jag är väldigt förtjust i grönsaker. Brukar t ex steka savoykål ihop med tunt skivade morötter. Brysselkål vill jag ha på julbordet. Kokar lätt, delar i halvor, smörsteker med honung, salt och peppar😊

Svar: Savoykål var länge sedan jag åt. Det skulle nog vara gott.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: