Händels Messias

I söndags var vi på konsert i domkyrkan. Jag är inte troende men det finns så mycket underbar kyrkomusik och både den och kyrkobyggnaderna tillhör vårt kulturarv så jag tycker om att titta på kyrkor och mycket av kyrkomusiken älskar jag. Det var ju faktiskt så att under många århundraden var det kyrklig musik som de största kompositörerna skrev.
När man ska lyssna på musik i domkyrkan är det bäst att sätta sig långt fram så vi kom dit tidigt. Det är egentligen ingen bra akustik för musik i där. Befinner man sig långt bak lever ljuden sitt eget liv, särskilt från kontrabas och cello, alltså de lägre frekvenserna. Det är som om själva byggnaden hummar och nynnar och sjunger utan uppehåll.
Man ska ha respekt för arrangemanget och lokalen och musikerna och den övriga publiken så man ska inte fotografera i tid och otid. Jag har alltså inga foton från själva konserten. Här stämmer domkyrkans kammarorkester upp efter pausen.
Och här tackar alla för applåderna. Det var fyra bra solister och domkyrkans kammarkör och kammarorkester som framförde Händels Messias. Dirigenten är på väg ner från podiet.
Sedan kom vi ut i den första snön för jag räknar inte den lilla pudersnön som vi hade fått tidigare. Glada i hågen traskade vi hem och kände att nu börjar det bli ordentlig julstämning.
Men nu är det mesta av snön borta. Får vi en vit jul i Linköping?
 
Kategori: Musik Taggar: Musik
Hanneles bokparadis:

vackert, kyrkor spelar musik för alla smaker ❤️

Svar: Det är mycket fint som vi kan få höra i kyrkorna.
Mösstanten

Carolina:

Så mysigt! Är inte heller troende eller liknande på samma sätt som andra är, men jag tycker ändå att det är oerhört mysigt att gå på sådant här eller bara njuta av kyrkans fina byggnad! :)

Svar: Ja kyrkan betyder något för många av oss ändå.
Mösstanten

Tofflan:

Vacker musik, jag anar den genom bilderna! Och tack för fina bilder också.

Svar: Ja musiken klarar jag inte att skicka ut på nätet. :-)
Mösstanten

Lillan Kind:

Så härligt att gå på konsert i kyrkan! :D Jag var på en julkonsert nyligen och den var helt fantastisk. Det var inte bara psalmer, utan även annan julmusik, och jag njöt av varje sekund. Akustiken var otroligt bra, kören sjöng fantastiskt och musikerna var otroligt duktiga. Jag önskar att den hade gått i repris! :D

Svar: En fin upplevelse som man har kvar länge.
Mösstanten

Yasmine:

Det är något speciellt med gamla kyrkor och konserter i dem :D

Svar: Visst är det!
Mösstanten

Ninas hus:

Så underbart ljuvligt att lyssna på musik i kyrkan. Det blir så otroligt pampigt.

Svar: Ja det var fint.
Mösstanten

veggiehäxan:

Jag gillar Domkyrkan. Är döpt där. Jag går gärna dit när jag är i Linköping. Tänder ljus, sätter mig en stund, kollar på kyrkokonsten, ibland någon utställning, handlar något i shopen och lånar toaletten.

Svar: Jag tycker också om att gå in där ibland. Ibland har jag tänt ljus där vid allhelgona istället för på kyrkogården.
Mösstanten

http://siliiins.blogg.se:

Mysigt! :)

Kommentera inlägget här: