Husdjuret av Camilla Grebe

En grupp poliser som utreder gamla olösta mordfall har kommit till den Sörmländska orten Ormberg. Där hittades en flicka död i ett stenröse år 2009. Nu är det 2017 och med i gruppen finns Malin som nyligen har tagit examen på polishögskolan. Hon är med därför att hon har vuxit upp i Ormberg och känner orten och människorna och trakten väl.
Ormberg är en liten ort där alla verksamheter har lagts ner och arbetslösheten är stor. Men där finns en flyktingförläggning. En våg flyktingar kom under Bosnienkriget och en andra våg flyktingar från kriget i Syrien finns där nu.
Polisen Malin känner att det är orättvist att flyktingarna får så mycket hjälp från samhället. Varför satser man inte på alla infödda Ormbergsbor som behöver hjälp? Och varför lägga en flyktingförläggning i Ormberg mitt i ingenstans där det varken finns skolor eller jobb?
Hon är inte ensam om att tänka så. Under tiden med Bosnienflyktingarna var det någon som tände eld utanför förläggningen.
Husdjuret är en riktigt spännande deckare som också har djup. Ormberg och människorna där är trovärdigt beskrivna. Historien berättas växelvis genom Malin och den femtonårige killen Jake. I vissa deckare har jag reagerat mot att författaren tjatar om poliserna privatliv, men här är allt en integrerad del av berättelsen.
Jake har sina problem. Han är mobbad och han tycker om att klä sig i kvinnokläder vilket är hans stora hemlighet. Hans liv vore helt förstört om det kom ut i Ormberg. Malin har strävat efter att komma bort från hålan Ormberg och nu är hon där igen och bor hos sin mamma under utredningen. Jag tycker att det är mycket bra att Malin har de här tankarna om flyktingar. De är vanliga, de finns överallt och problemet med hur samhällets resurser ska satsas är en fråga som rör oss alla.
I den här deckaren har alltså människornas privatliv betydelse för det som händer. Den är skickligt skriven och det allra sista slutet kommer som en överraskning. Och boken är som sagt spännande. En bladvändare.
Husdjuret av Camilla Grebe, MånPocket 2018.
Boken kom ursprungligen ut 2017 på Wahlström & Widstrand.
 
Hanneles bokparadis:

omslaget får mig att avstå från denna, många bokbloggare har läst

Svar: Den är inte så otäck på det viset som omslaget tycks säga. Det är en riktigt bra deckare. Jag undviker också vissa böcker. Läste den första Keplerboken. Nej tack, tänkte jag. Ingen mer Kepler för mig.
Mösstanten

Jessica Högberg:

En spännande bok som ligger i tiden låter det som

Svar: Ja ett aktuellt tema i den också.
Mösstanten

Kraka:

Husdjuret är en riktigt bra bok!
Jag blir väldigt trött på deckare där man i n t e får veta något om polisernas privatliv. Jag gillar de deckare där man kan följa en livstråd genom bokserien och lära känna personerna. Det finns mycket i polisers vardag som också är tillämpligt på vårdpersonal. Alla problem som beror på att man jobbar då andra är lediga, relationskonflikter mm. Dels för att man jobbar oregelbundet, men också för att man tar del av sådant de flesta aldrig kommer i kontakt med. Mänsklig tragik på ett djupare plan.

Bella :

Det låter spännande men för spännande för mig, vågar sälllan läsa deckare

Svar: Då får du läsa något annat.
Mösstanten

Johanna:

Låter som en bra bok, den skall jag hålla utkik efter :)

Johanna:

Ja speciellt i år behöver jag vila, varit en tuff höst! :(

Annette:

Jag har varit skeptisk till den här, men nu blev jag ju nyfiken.

Svar: Värd att läsas om man vill läsa en deckare.
Mösstanten

Yasmine:

Den låter verkligen spännande :D

Svar: Det är den. :-)
Mösstanten

Tofflan:

Ska kolla upp Camilla Grebes ensamböcker. Har tidigare bara läst böckerna hon skrev ihop med sin syster Åsa Träff. Tack för påminnelsen! :P

Svar: Husdjuret är den enda bok av Grebe som jag har läst, mensen var bra
Mösstanten

Kommentera inlägget här: