Nattfåk av Johan Theorin

Katrine och Joakim Westin har köpt en fyrmästargård på nordöstra Öland och flyttar dit med sina två barn. Huset har många rum och renoveringsbehovet är stort, men Joakim och Katrine är erfarna husrenoverare.
Det sägs att huset byggdes av vrakgods och att det kan föra olycka med sig. Många har dött på gården under årens lopp och skepp har förlist vid kusten. Det finns två fyrar i närheten av huset. En är fortfarande i bruk och lyser för att vägleda fartyg. Den andra lyser inte längre - utom när någon ska dö på gården, sägs det.
I början av boken presenteras också några inbrottstjuvar som åker runt och gör inbrott i tomma sommarhus, men också i hus där de boende ligger och sover.
En nyutexaminerad polis, Tilda Davidsson, presenteras också i böjan av boken. Hon har anknytning till Öland och har fått anställning som närpolis där.
Mycket mer vill jag inte berätta om handlingen. Boken är rätt spännande. Den börjar i oktober och upplösningen är vid jul. Då kommer en kraftig snöstorm med isiga vindar. Det är det som kallas fåk på Öland och då bör man hålla sig inomhus. Många har har frusit ihjäl i fåken. Man bör inte köra bil i det platta landskapet då. Risken är mycket stor att man hamnar i en driva.
Det här är en deckare met kvalité som jag kan rekommendera. Men det är en sak som jag undrar över och en sak som jag är lite kritisk mot.
Det jag undrar över är hur det kan komma sig att Westins två barn kan vara hela dagen på förskolan när föräldrarna inte jobbar. Har de registrerat sig som egna företagare? Får arbetssökande har sina barn hela dagen på förskolan på Öland?
Det jag är lite kritisk mot är att den unga polisen Tina ger sig ut ensam till en avsides sjöbod för att få tag på en man som är misstänkt för inbrotten, en man som polisen måste bedömma som potentiellt farlig med tanke på vad som har hänt tidigare. Dessutom är det fåkvarning och blåsten har redan börjat.
Ok, men så är det i deckare efter deckare, bok som film. Det är väl för att det ska bli spännande, antar jag. Det hör helt enkelt till genren. Så vill du läsa en spännande deckare med vissa övernaturliga inslag så rekommenderar jag den här boken. Den passar kanske extra bra att läsa just nu vid jul?
Nattfåk av Johan Theorin, MånPocket 2009.
Boken kom ursprungligen ut på Wahlström & Widstrand 2008.
 
Christina:

Den låter spännande och jag gillar att det utspelas på Öland, den vill jag läsa. Tack för boktipset!

Ha en fin helg!
Christina

Svar: Tack detsamma. Öland har en särskild plats i mitt hjärta. Det var därför jag läste den.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

äger denna bok... bara för att det är en fyr på omslaget, men har inte läst än,
gillar öar och fyrar:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/search/label/Fyrar

Svar: Håller med. Det är något särskilt med öar och fyrar.
Mösstanten

Lillan Kind:

Det verkar vara en spännande bok!😊 Jag kan störa mig på dumheter i såväl böcker som filmer. T ex när en ensam person utsätter sig för livsfarliga risker.

Svar: Det gör de ofta både filmer och böcker.
Mösstanten

Carolina:

Intressant! Den här ska jag absolut hålla ett öga på :D tack för tipset!

Yasmine:

Den lät spännande tills jag läste övernaturliga inslag haha! Då blev det nej tack för min del! :)

Svar: Det är inte alla som tycker om övernaturliga inslag i böcker, nej. :-)
Mösstanten

Bella:

Ja allt är väl inte verklighetstroget i böcker/filmer, tror att få unga kvinnliga poliser skulle ge sig ut i oväder för att jaga rätt på en galning i verkligheten. Man hon är kanske bokens hjältinna?

Svar: Ja det är hon på sätt och vis.
Mösstanten

Blondina:

Älskar böcker :D är på jakt efter en bokhylla nu för böckerna har ökat i antal :D

Svar: Böckerna ökar gärna. Jag vet inte hur det går till. :-)
Mösstanten

janet:

Jag läste Theorins debut "Skumtimmen" och blev mycket imponerad av hur välskriven den var. Tyvärr tyckte jag att böckerna därefter blev allt sämre, även om väl "Nattfåk" får sägas höll måttet.

Svar: Jag har bara läst Nattfåk av Theorin. Och sett Skumtimmen på SVT-play. Den var riktigt bra för att vara ensvensk deckarfilm.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: