Neapelkvartetten av Elena Ferrante

Nu har jag läst den fjärde och sista delen av Neapelkvartetten. De övriga tre böckerna heter Min fantastiska väninna, Hennes nya namn och Den som stannar, den som går. Det förlorade barnet får illustrera hela kvartetten. De två första böckerna läste jag innan jag började blogga men den tredje har jag skrivit om tidigare.
Böckerna handlar om Elena och Lila som växer upp i ett fattigt kvarter i Neapel. De blir vänner redan som små men det är en vänskap med komplikationer. Båda flickorna är intelligenta och har läshuvud men Lila får inte läsa vidare. Berättelsen börjar i 1950-talet och slutar i 2000-talet och det är Elena som berättar.
Hela kvartetten är en stor episk berättelse om vänskap, personlig utveckling, kärlek, moderskap och om situationen i Italien. Elena får kämpa för att utbilda sig och bli en respekterad författare. Hon måste tillägna sig ett nytt språk: italienskan. Livet i kvarterat i Neapel är helt annorlunda mot hur livet ter sig för en universitetsutbildad. De talar dialekt, de skriker när de blir arga och tröskeln till att använda våld är låg.
Fascister misshandlar socialister på gatorna och efterhand bildar en del radikala ungdomar terroristceller. I kvarteret styr bröderna Solara och många är skuldsatta till dem. Korruption och maffiavälde härskar men efterhand får läsaren erfara att detsamma gäller i stort i Italien, också bland parlamentsledamöter om än kanske i lite snyggare form.
Mitt i allt detta navigerar Elena och Lila i sitt liv, som mammor, som älskande och som arbetande. Vi får följa dem ända in i sextioårsåldern.
Allt berättas av Elena och jag tycker att det är mycket trovärdigt skrivet. Hon berättar detaljrikt om mycket i sitt liv. Det känns precis som om Elena har skrivit sina memoarer.  Både hon och Lila framstår som riktiga människor.
Lila är beskriven utifrån. Elena flyttar från Neapel och bor långt borta från Lila i många år. Lila är en komplicerad människa coh periodvis har de inte mycket kontakt. Eftersom det är Elena som berättar får vi veta mer om henne och hennes liv. Men det är Lila som vi aldrig vet allt om som är den karaktär som berättelsen kretsar kring. Det är mycket bra gjort.
Neapelkvartetten:
Min fantastiska väninna : barndom och tonår, Norstedt 2016. Översättning: Johanna Hedenberg
Hennes nya namn : ungdomsår, Norstedt 2016. Översättning: Johanna Hedenberg.
Den som stannar, den som går : åren mitt i livet, Norstedt 2016. Översättning: Johanna Hedenberg.
Det förlorade barnet : medelålder och åldrande, Norstedt 2017. Översättning: Johanna Hedenbeg.
Böckerna finns också i pocket och kan naturligtvis lånas på biblioteket.
 
Hanneles bokparadis:

intressant kvinnohistoria under flera decennier, en av mina stora läsupplevelser, jag lånade alla fyra delarna, kö på typ 600 före mig.

Svar: Jag var ju senare ute och slapp stå i kö. :-)
Mösstanten

Yasmine:

Det låter som spännande böcker! :D

Svar: De är bra, inte thrillerspännande men sådana att jag ville fortsätta att läsa för att få reda på hur det skulle gå.
Mösstanten

Carolina:

Har läst de flesta utav dina recentioner om böckerna, men dessa låter ju super mysiga! :D

Klimakteriehäxan:

Har bara läst ettan och tänkte att det kanske skulle få räcka. Men nu har jag sett de två första avsnitten av tv-versionen (HBO Nordic) och funderar faktiskt på att läsa mer ...

Svar: Tvåan var bättre än ettan, tyckte jag.
Mösstanten

Carolina:

Sv; ja, det var en underbar helg! Ja, det var oerhört obehagligt med geting. Men det var precis som du säger, härligt i efterhand!! :D

Lillan Kind:

Det är intressant med historiska skildringar av människoöden när de sträcker sig över lång tid!😊

Svar: Det är ju kvinnohistoria också.
Mösstanten

janet:

Jag började lyssna på "Min fantastiska väninna" men fångades inte alls av den. Kanske ska testa att läsa den i stället för att lyssna på den, och se om jag tycker att den blir bättre då.

Svar: Den andra boken var bättre.
Mösstanten

Nilmas Bokhylla:

Funderade ett slag på att läsa dessa böcker eftersom de blivit så omtalade men tror inte det är min typ av böcker helt enkelt. Kul att läsa vad du tyckte dock!

Svar: Det finns ju så många olika slags böcker som tur är så fast vi människor är så olika kan vi oftast hitta något.
Mösstanten

Ninas hus:

Jag har den första delen hemma men har inte hunnit läsa den än. Ser fram emot att läsa serien och nu blir jag ännu mer sugen.

Svar: Den är ju faktiskt lite ovanlig. Ett så stort verk om två kvinnors vänskap.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: