Vintersolstånd

Så har vi årets mörkaste dygn och jag tänker på vad det betydde för människorna förr. Jag tror att människorna har hållit reda på när vintersolståndet inträffade mycket, mycket länge. De här växlingarna i hur solen gick på himlen måste ha märkts så tydligt när det i övrigt bara fanns eld att lysa sig med.
Det var nog mycket oknytt och farligheter som lurade där ute i mörkret. Men samtidigt visste man att efter den här natten blev det ljusare och ljusare om än långsamt.
Året var cirkulärt. Efter det här dygnet kom ungefär samma tid igen.
Hur ser vi på tidens gång nu? Som en pil ständigt pekande uppåt och som hotar att brytas av framöver med ett knak?
Jag ser nog åren som som runda, men som en spiral som är på väg framåt.
Hur är din inre bild av året?
 
Hanneles bokparadis:

det har jag inte ens tänkt på, tänt att det är som det är... lite regnigt idag.

Svar: Igår var det så mörkt. Som värsta novemberdagen i kvadrat.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

att året är runt låter logiskt, fullt med upprepningar - men mitt år är linjärt, en rak sträcka

Svar: Jag tror att om man har fått en inre bild av året i huvudet så sitter den där.
Mösstanten

Lillan Kind:

Jag tänker också ibland på hur det var förr. Kanske blir det så när man bor som jag gör. Det blir ju kolsvart ute på landet även i modern tid. Dessutom har vi det bitvis väldigt omodernt (särskilt stallet) vilket gör arbetet där slitsammare än vad många har det idag - särskilt vintertid. Jag ser definitivt åren som en runda eftersom jag lever nära naturen med lite avstånd till samhället :)

Svar: Ja så mörkt det måste ha varit förr. Även i städerna. Ingen gatubelysning.
Mösstanten

Elisa:

Åh just det, det är idag. Har en kollega på jobbet som brukar bjuda in till att fira det just för att det vänder och blir ljusare. Hon brukar då ta tillfället i akt att alltid berätta lite om det. Liten parentes bara som dök upp i huvudet.
Tänk vad mycket man fick förlita sig på förr i tiden som vi inte ens tänker på idag. Vi tänder bara en lampa så ser vi igen.
Jag ser året som en linje. Veckorna med, där helgerna är lite upphöjda. Så spännande hur vi alla har en egen uppfattning.Svar: Ja det är spännande hur olika vi uppfattar året. Men vintersolståndet är ju verkligen något att fira. Mörkare än så här blir det inte. Nu ljusnar det.
Mösstanten

Christina:

Hmmm, spännande fråga... Jag har inte tänkt på det, men spontant så tänker jag på året som en slags uppåt och framåtgående spiral. Runt går den ju förstås, hela tiden... Kramar

Svar: Då är vi flera som ser det som en spiral. Roligt med svaren jag får påsett här inlägget. Ha det fint!
Mösstanten

blondina:

så mysiga bilder du har lagt upp i bloggen, blir alldeles varm <3 sv; Ja de är ju olika från person till person men jag älskar den trots att min familj är de som finns i mitt liv nu, hundarna sambon och vännerna typ :) Jag värdesätter det jag har o på så vis är jag rik :) god jul fina du :)

Svar: Det är skönt när man kan värdesätta det man har. :)
Mösstanten

Kommentera inlägget här: