Indignation

Det är år 1950 och Koreakriget börjar. Marcus Messner studerar på college nära sitt föräldrahem i Newark. Tidigare har han hjälpt sin pappa i butiken. Familjen är judisk och hans far är koscherslaktare.
Marcus trivs på college, men snart känner han sig tvungen att hitta ett college längre hemifrån. Han står inte ut med sin pappa som är rädd och upprörd över allting, särskilt rädd är han att något ska hända hans son. Droppen är när pappan låser honom ute när han kommer hem en kväll efter att ha suttit på biblioteket och studerat. Hans son ska inte vara ute och driva på kvällarna och detta ska ge honom en läxa menar hans far.
Istället börjar Marcus på ett college i Ohio, Winesburg. Det är mycket traditionellt. Där finns flera studentföreningar. De flesta får judar inte vara med i. En student måste närvara vid gudstjänst 40 gånger innan han tar examen. Och de kvinnliga studenterna måste vara inne på sitt studenthem senast klockan nio på vardagar.
Marcus är en ambitiös student. Det är inte bara hans pappa som är rädd. Markus är skräckslagen när han tänker på att han kan bli tvungen att delta i kriget i Korea. Han gör allt för att för att sköta sig, studera och få bra betyg. Så länge han är på college skjuts militärtjänsten upp.
Alla manliga studenter måste delta en termin i ROTC, Reserve Officer's Training Corps. Markus bestämmer att han ska delta längre tid i ROTC för att kunna få högre militär grad. Han vill till varje pris undvika att komma till Korea som menig infanterisoldat. Det är lika med döden, tänker han.
Den här romanen heter Indignation och den gör skäl för sitt namn. Marcus pappa är indignerad, Marcus är indignerad. Och jag som läsare känner mig också upprörd när romanen tar slut. Fast Marcus gör sitt bästa för att klara sig på Winesburg går det inte bra. Och kanske är en av orsakerna just att han är så indignerad.
Jag kan varmt rekommendera den här romanen. Den är skriven med fast hand och den är spännande. Man vill veta slutet.
Indignation, Bonniers 2011. Översättning Nancy Westman, omslag Claes Gustavsson.
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker

Årets bokrea

 Denna tisdags tema från Johannas deckarhörna är årets bokrea. Det blir en lite summarisk lista här där jag tar upp fem böcker som jag gärna vill läsa.
  • Breakfast at Tiffany's av Truman Capote. Jag har inte läst den, inte ens sett filmen och en pocket på engelska brukar inte kosta endast 39 kr, så den tycker jag är ett fynd.
  • Välkommen till Amerika av Linda Boström Knausgård. Jag har inte läst något av Linda Boström Knausgård och länge tänkt att jag skulle läsa den här boken. Den ska vara ett familjedrama om en flicka som önskar att hennes pappa ska dö - och så dör han.
  • Begravd jätte av Kazuo Ishiguro. Jag har faktiskt bara läst en bok av honom och det var en av hans tidigaste. I Begravd jätte leker Ishiguro med genrer coh den ska vara pikareskroman, äventyrsberättelse och fantasy på samma gång. Det låter spännande, tycker jag.
  • Den som stannar, den som går av Elena Ferrante och
  • Det förlorade barnet av samma författare. Jag har läst de två första i serien, jag tyckte att de var väldigt bra och vill gärna läsa också dessa två.
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker

Ta hand om rester - 3

 Vi hade en liten rest av älgfärsbiff och lite råriven morot. Det kunde ingen bli mätt av så vad skulle vi göra? Vi kokade soppa på en spik.
 
Ur kylskåpet tog vi en påse brysselkål som vi ansade och kokade
en stor gul lök som vi skar i bitar och stekte
och en bit rotselleri som vi också skar i bitar och stekte.
 Sedan gjorde vi en kall sås av lite crème fraiche, torkade örtkryddor, salt och peppar.
 
Och så här blev det: