Använd det bästa du har

Nu klär jag på mig den här gamla urtvättade tröjan för jag ska bara gå här hemma idag. Sedan dricker jag frukostteet ur den kantstötta muggen. Den är inte sprucken än. Parfymflaskan står och sover på hyllan och väntar på den stora festen. Middagsmaten ska ätas på vardagstallrikarna som är dekorerade med fula svarta streck som de har fått från gnisslande bestick. De finare sparar vi till när vi har gäster.
När man är född på 1950-talet är det lätt hänt att resonera på det sättet fast man då är så gammal att man knappt kommer att slita ut de finare sakerna man har innan man dör. Även om man använder dem varje dag.
Det är bra att ta vara på saker. Slit och släng är inte min melodi. Inte heller att köpa och köpa. Men om man nu ändå har bättre grejer, varför då inte använda dem i sitt dagliga liv?
Våra vardagstallrikar hade verkligen blivit fula. Vi pratade om att köpa nya. Skulle vi satsa på kvalitet och räkna med att det skulle ta längre tid innan tallrikarna var fulla av svarta streck? Eller skulle vi satsa på billigare tallrikar och köpa nya när de blev alltför fula?
Vi köpte inga nya. Vi beslöt att använda våra finaste tallrikar varje dag istället. Det var ju inte mingporslin precis. De gamla var stora och flata och bra att lägga upp räkor och fisk på som skulle tina så vi behöll ett par av dem. Men inte till att äta på.
Det känns så bra. En riktig seger över mitt dumsnåla jag.
 
Kommentera inlägget här: