Dimitrios mask

Eric Ambler var en brittisk författare som huvudsakligen skrev thrillers och då främst spionromaner. Dimitrios mask är ingen egentlig spionroman men en thriller där spioneri förekommer. I romanen finns också vit slavhandel, eller trafficing som det numera kallas, mord och narkotikasmuggling. Narkotikasmuggling kallas giftsmuggling i boken och jag misstänker att det är ett översättningsfel.
Dimitrios mask ska vara Amblers mest kända bok och kan räknas som en klassisk thriller. Hjälten är en deckarförfattare, Charles Latimer. Han föreläste om nationalekonomi vid ett mindre engelskt universitet innan han sadlade om och började skriva trevliga herrgårdsdeckare.
När boken börjar har han just avslutat arbetet med sin femte deckare och befinner sig i Turkiet, närmare bestämt Istanbul. Där träffar han överste Haki som är mycket intresserad av deckare och som visar en intrig till en detektivhistoria som han är övertygad kan bli en bra bok. Latimer är inte lika övertygad, men han är artig och under samtalet med översten kommer ett meddelande om att ett lik har flutit iland.
Det är en man som har mördats och översten frågar Latimer om han är intresserad av att se ett riktigt mordoffer. Den mördade mannen kallas Dimitrios. " Det är en ruskig, gemen, feg individ, ett avskum. Mord, spionage, giftsmuggling - det är sådant han har på sitt samvete, för att nu inte tala om ett par lönnmordshistorier," säger översten. Latimer följer med översten för att se liket. Det hela leder till att han blir så intresserad att han börjar göra egna efterforskningar om Dimitrios. Det är en farlig verksamhet som innebär att han reser till Aten, till Sofia och andra städer.
Latimer är en lite naiv hjälte som aldrig förut har rört sig i kriminella mijöer. Jag skulle föredra att han hade lite mera kropp och själ. Nu är han mest en pappfigur och det som räddar boken är intrigen. Historien är spännande. Jag vill veta hur det går, vad det är som egentligen har hänt. Men romanen får också substans genom att det berättas om oroligheter och krig som har förekommit i området. Ett exempel är i massakern i Smyrna 1922 där turkarna satte grekiska och armeniska kvarter i brand. Det är osäkert hur många som dog, men det kan vara upp till 100 000 människor. Det var den kaotiska situationen som hjälpte Dimitrios att fly från Smyrna efter att han hade begått ett mord där.
Dimitrios mask kom ut 1939 och när man läser en sådan här gammal thriller får man räkna med att synen på kvinnor och svarta inte är den samma som ens egen. Men jag kan rekommendera Dimitrios mask till den som vill läsa en klassisk spännande thriller.
Den bok jag läste kom ut 1984 på Hammarström och Åbergs förlag. Översättningen är gjord av Gösta Dahl. Omslag Pia Forsberg,
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker
Kommentera inlägget här: