Vem var Crusell?

 
Bernhard Henrik Crusell, 1775-1838, föddes i Nystad i Finland som på den tiden tillhörde Sverige. Han var klarinettist, tonsättare och översättare. Crusells familj var inte förmögen men han fick musiklektioner vid militärmusiken. 1791 flyttade han till Stockholm och blev så småningom förste klarinettist i hovkapellet.
Bernhard Crusell hörde till de stora musikerna och kompositörerna på sin tid. Han både studerade och spelade ute i Europa och ansågs som en virtuos på klarinett.
År 1818 utsågs Crusell till musikdirektör vid första och andra livgrenadjärregementena i Linköping och han har betytt mycket för Linköpings musikliv. Till minne av honom heter konserthallen i Linköping Crusellhallen. Föreningen Musik i Linköping har instiftat Crusellstipendiet som ges till unga lovande dirigenter och Östgötamusikens blåsarkvintett heter Crusellkvintetten.
I lördags hölls en konsert i Linköping till minne av Crusell eftersom det är 200 år sedan han fick anställning vid militärmusiken. Det var Crusellkvintetten som spelade verk av Crusell och andra samtida, bland annat av den tyske tonsättaren Franz Tausch som Crusell studerade hos.
 
Crusellkvintetten består av Dan Larsson klarinett, Nina Sognell tvärflöjt, Andreas From fagott, Katarina Andersson valthorn och Bela Tarrodi oboe.
Stig Jacobsson som har skrivit boken Bernhard Crusell, levnad verk & inspelningar berättade om honom mellan musikstyckena.
Och här är en musiklänk till Bernard Crusells konsert-trio, spelad av andra musiker.
 
Kategori: Musik Taggar: Musik
Kommentera inlägget här: