Bokrensning

Vi har alldels för många böcker. De ligger i travar överallt och hyllorna är överfulla. Tidigare har jag haft svårt att göra mig av med böcker men nu har vi börjat rensa och det går bättre än jag trodde att det skulle göra. De flesta böcker läser jag ändå bara en gång. Varför ska alla då stå kvar där och trängas? Har jag sparat alla dessa böcker för att den som besöker mig ska se att jag är en allmänbildad människa? Att jag har den och den klassikern och så vidare.
Varför har jag sparat romanerna på danska som jag köpte i början av 70-talet när jag bodde i Köpenhamn? Av nostalgi? För att det skulle se bra ut att jag hade böcker på danska om någon tittade i min bokhylla? Jag hade ju läst dem allihop och de var inte ens inbundna.
Missförstå mig nu inte. Jag älskar böcker och jag tycker att ett hem med böcker är trivsamt. Men nu rensar vi faktiskt bort böcker för att det ska bli trivsamt. Man kan inte ens sätta upp tavlor på vissa ställen på grund av alla högar.
Sedan måste man bestämma var de utrensade böckerna ska hamna. Antikvariat är oftast inte ett alternativ. Att sälja dem på loppis är inget alternativ för mig. Vad återstår? Man kan alltid ge dem till Myrorna eller liknande verksamheter men vi föredrar att lägga dem på bokbytardisken i entrén till biblioteket. Ska man rensa ut mycket på kort tid är det ingen bra idé, men om man som vi tar det som ett långvarigt projekt och rensar ut några böcker om dagen är bokbytardisken ett strålande alternativ. Både min man och jag är pensionärer och vi bor nära biblioteket. Snart sagt varje dag när vi går ut tar vi med oss några böcker och lägger på disken. De försvinner snabbt och det känns bra att de kommer till någon som vill läsa dem. 
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker
Kommentera inlägget här: