Fem böcker om förintelsen

Litteraturbloggen Johannas deckarhörna tar varje vecka initiativ till en topp 5-lista baserad på olika ämnen. Många bokbloggare deltar. Mösstanten är ingen bokblogg men jag har alltid varit litteraturintresserad och jag skiver om böcker bland annat, så nu hakar jag på.
Den 27 januari är det minnesdagen av förintelsen och därför är det ämnet denna vecka.
Min lista:
  • De fattiga i Łódź av Steve Sem-Sandberg. En roman som handlar om judarna i ghettot i Lód´z. Den vann Augustpriset 2009.
  • Boktjuvarna av Anders Rydell, om hur nazisterna stal böcker från judar som flydde och mördades,
  • Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson, en roman om en romsk kvinna i koncentrationsläger och hennes liv i Sverige efter kriget.
  • Anne Franks dagbok. Den behöver kanske ingen presentation.
  • Om detta må ni berätta av Stéphane Bruchfeld och Paul A. Levine, som på statens initiativ har spritts kostnadsfritt i massor av exemplar sedan 1998.
Personligen har jag lärt mig mycket av dessa fem böcker. Jag tycker att det är viktigt att både läsa faktaböcker och skönlitteratur om förintelsen, att både intellekt och känsla finns med.
I morgon kommer ett mer utförligt boktips om en helt annan bok.
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker
Hanneles bokparadis:

tre av dessa finns i vår bokhylla, två har jag läst.

Svar: De är ju så läsvärda allihop. Vilka tre är det du har?
Mösstanten

Evelina:

Har själv bara läst Anne Frank på din lista, men har tänkt mig läsa både Jag heter inte Miriam och Sem Sandberg någon gång. Det är ofta mycket läsvärda böcker, men de brukar vara jobbiga att läsa.

Svar: Ja, det handlar ju om så hemska händelser och förhållanden. Men båda de böckerna ger så mycket.
Mösstanten

Monika:

De fattiga i Łódź och Anne Franks dagbok har jag läst av dina.

Svar: De Fattiga i Łódź är en fantastisk bok. Hur förtrycket ökar i ghettot och hur vissa blir gisslan och nazisternas styresmän och får omöjligare och omöjligare order att utföra. Dessutom har jag lärt mig genom att läsa den och andra böcker i min lista hur viktig judarnas arbetskraft var för det tyska riket.Tyvärr har jag bara läst den gamla versionen av Anne Frank.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

(i vår bokhylla finns De fattiga i Łódź, Boktjuvarna och den nya ocensurerade Anne Franks dagbok, Majgull Axelsson har jag lyssnat på live)

Svar: Anne Frank har jag bara läst som barn. Den gamla versionen förstås. Men det var en stor upplevelse då.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: