Lördagstankar

Halkade in på en Youtube-video om fast fashion, How fast fashion adds to the world's clothing waste problem, från CBC News. Den tog förstås upp kanadensiska förhållanden, men det mesta är nog likadant här. Berg av gamla kläder. Och de stora kedjorna som har nya modekläder i butiken varje vecka och vill man köpa dem måste man bestämma sig snabbt. Om några dagar är de borta och ersatta av nya.
Det visade sig att en stor mängd kläder skickas till länder i Afrika. Där säljs de som second-handkläder och det utarmar landets egen textilproduktion. Dessutom är mycket av kläderna som kommer dit i så dåligt skick att de hamnar på soptippen.
Det här fick mig att tänka på flera saker. När jag skulle göra mig av med min gamla utslitna morgonrock som jag hade använt i mer än 30 år (Det är sant, den var av väldigt god kvalitet.) visste jag inte vad som var bäst. Det var kanske rätt som jag gjorde ändå att lämna den på återvinningsstationen i containern för brännbart. Då blir det årminstone fjärrvärme av den.
Men jag tänker också på Youtube-filmens konklusion: Vi måste konsumera mindre. Det är jag helt med på. Försöker så gott jag kan att göra det. Men hela vårt samhälle är ju uppbyggt kring att produktionen ska öka och att vi ska konsumera mer och mer. Det håller inte i längden förstås, men det måste bli en smärtsam omställning.
Men solen sken så vackert ute. Man kan inte sitta och grubbla över världens problem en sådan dag. Bättre då att gå ut och skölja igenom hjärnan med frisk luft och solsken.
 
Kategori: Livet Taggar: Kläder, Miljö, Mode;
Hanneles bokparadis:

ibland blir man kär i sina ägodelar... jag har haft svårt att skiljas från våra gamla bilar, många verka läsa Shirley Jackson

Svar: Vi strävar nog alla med våra miljöåtgärder och ibland halkar vi dit på det ena och det andra.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: