Tillsammans

I fredags kväll spelade Norrköpings symfoniorkester, SON, och Östgöta blåsarsymfoniker tillsammans i Linköping.  Östgöta blåsarsymfoniker spelar precis som det låter blåsinstrument så det var mera trä- och bleckblås än på en vanlig konsert med SON.
Vi har abonnemang både på SON:s och blåsarsymfonikernas konsertserier i Crusellhallen här i Linköping. Fördelen med att ha abonnemang är dels att man verkliggen kommer iväg hemifrån och lyssnar på konserterna eftersom man redan har betalat, dels att man får höra en massa musik som man inte visste fanns. Man får också bekanta sig med många olika kompositörer. I fredags spelades musik av Aaron Copland, Anna-Lena Laurin och John Adams. Stycket av Anna-Lena Laurin uppfördes för första gången kvällen innan i Norrköping.
Det var inte världens mest lättillgängliga musik vi fick höra. Dessutom kan bleckblås låta väldigt skarpt och nu var de ännu fler än vanligt där uppe på scenen. Stundom var volymen så hög och musiken så skarp att mina gamla öron nästan trillade av. Men det var en fin konsert på det hela taget. Jag tyckte både om Anna-Lena Laurins verk, Circus, där det fanns inslag av jazz och John Adams Harmonielehre.
Vi brukar prata lite med paret som sitter i bänken framför oss. De tyckte också om mycket av det de hade hört. Det är lustigt. Jag tror att ingen av oss skulle ha kommit på tanken att ligga i soffan och lyssna på den här musiken hemma. I alla fall inte innan vi hade hört styckena på konsert. Efteråt försökte jag hitta Adams Harmonielehre både på Spotify och Youtube eftersom jag tänkte blogga om konserten, men den musiken fanns inte någonstans.
Jag är ingen musikrecensent och tycker att det är lite svårt att beskriva det vi hörde. Det jag kan säga är att mannen framför oss sa att han tyckte att stråkarna ibland hade låtit som en hönsgård när de spelade Harmonielehre. Jag tyckte nog att han hade en poäng där. Det menar jag inte som kritik. Och jag är säker på att inte heller han gjorde det.
På fotot har alla musikerna ännu inte tagit plats på scenen.
 
Kategori: Musik Taggar: Musik
Kommentera inlägget här: