Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh

Shirin är en flicka som växer upp i Iran. Hon bor med sin famlij i en liten stad vid Kaspiska havet. De har det bra ställt och bor i ett fint hus som Shirins farfar en gång byggde. Huset ligger på en stor gård och vartefter familjen har vuxit har flera hus byggts åt olika familjemedlemmar.
Shirins morfar och mormor bor i en annan stad. Mormodern härstammar från en kunglig släkt. Hon är världsvan och västerländskt klädd.
När Shirin är liten har hon stor frihet. Hon kan leka och klättra i träd, även om hennes mamma tycker att sådan lek inte lämpar sig för flickor. Men vartefter hon blir äldre får hon fler och fler restriktioner. När hon får mens räknas det som en stor händelse bland kvinnorna, men det innebär samtidigt ett mycket begränsat liv. Hennes bröder vaktar på henne och hon måste täcka sig för främlingar och utomhus.
Shahen är fortfarande vid makten. Folket har ingen verkllig frihet och många sätts i fängelse.
Så kommer revolutionen med arresteringar och tortyr från både Shahens polis och revolutionärerna. Efter revolutionen blir kvinnornas tillvaro ännu mer begränsad.
Historien berättas av Shirin som vuxen. Den känns trovärdig som Shirins minnen, enkelt och rakt berättad med många färgrika scener och många starka och hårt drabbande händelser. Shirin har stor frihetslängtan och vill skapa en ny framtid för sig och sin dotter. Redan i början av boken får vi veta att hon tänker fly. Hon är gift och bor i Teheran och hennes man är ute i kriget. Hennes mormor ska hjälpa henne att komma iväg innan mannen kommer hem.
Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh, Piratförlaget 2011.
 
Hanneles bokparadis:

ny författare för mig, tack för tips! Alltid kvinnan som förlorar vid revolutioner... tänk så snett det blev.

Svar: Ja, jag varsågod dum såjag trodde att det skulle bli bättre när shahen föll
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

på hans tid fick kvinnor ha minikjol... den persiska shahen var väl inte värst?

Svar: Nej, men helt trevlig var han ju inte. Många politiska fångar och tortyr och elände. Och roffat åt sig stora rikedomar förstås. Men större frihet för många kvinnor.
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Har för mig att jag lyssnat på denna som hörbok. Och gillade.

Svar: Ja jag tycker att den var riktigt bra. Fina bilder jag såg i mitt huvud och en påminnelse om historien.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: