Fruntimmersveckan

Ja, den börjar i morgon med ett mansnamn: Fredrik. Sedan kommer Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina. Sex fruntimmer och en karl alltså. Redan på medeltiden firade man fyra kvinnliga helgon den här veckan.
I bondepraktikan kan man läsa att att det brukar regna under den här veckan. Den infaller under en regnig period men är statistiskt sett inte regnigare än veckan efter. Enligt SMHI finns det exempel på torra fruntimmersveckor, bland annat åren 1947, 1955 och 1994. Och den här torra sommaren måste jag medge att jag skulle tycka om en del regn i fruntimmersveckan. Men det ser inte ut att bli något.
Varför har jag nu illustrerat det här inlägget med en tårta? Jo det var en vecka späckad med namnsdagar när jag växte upp. Morfar hette Fredrik som andra namn. Mormor, mamma och jag hade Margareta som andra namn. Ja det är fortfarande mitt andra namn förstås. Och jag heter Kristina.
Namnsdagar skulle firas i min familj och då skulle det vankas tårta. Eftersom det är namnsdagar det handlar om här har jag valt att fota en lite mindre tårta, en längd. Eller en stubbe som de brukade kalla den hemma hos oss.
 
Hanneles bokparadis:

nu har de flyttat Hannele och Hanna till 5:e januari - men på finska kan jag fira med Johanna! ❤️

Svar: Då får du fira på finska. Men om sanningen ska fram brukar jag inte fira namnsdagar nuförtiden.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

det regnade och åskade rejält i natt, behövdes

Svar: Upplevde femton droppar härom dagen.
Mösstanten

Amanda Persson:

behövs mer regn :(

Svar: Tyvärr, ja.
Mösstanten

Angelica Wåhlin:

Intressant fakta! Här firar vi också namnsdagar, gärna med en godsak. Eller jag har aldrig gjort det förut, men sambon menar på att namnsdagar ska minsann firas så nu gör jag tydligen det, haha.

Svar: Firar inte namnsdagar nu för tiden, men varför inte? Att fira lyser ju upp tillvaron.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: