Jack av Ulf Lundell

Det är tidigt 1970-tal. Jack är en kille som är lite över 20 år gammal och som vill bli författare och skriva låtar. Han har tillfälliga jobb ibland, lånar pengar av kompisar, får förskott av skivbolaget och bokförlaget, men gör av med pengarna snabbt och har ständigt dålig ekonomi.
Han festar med sina kompisar, det är alkohol och en del droger. Mycket festande är det. Det är tjejer, det är krogliv i Stockholm och på Gotland, det är strandliv och vindrickande i gräset på Djurgården.  Jack flyttar runt mellan olika bostäder, en egen risig bostad som han hyr i andra hand, eller soffan hemma hos en kompis.
Ungefär så kan jag beskriva boken, men den innehåller mer. Skarpa bilder blixtrar förbi när Jack tänker på Vietnamkriget. I slutet av romanens första del vill Jack hjälpa en flicka som är narkoman. Det är starkt skrivet. Gröna vågen finns med. Jack hälsar på en barndomsvän och hans fru som bor nere i Småland. Boken innehåller fina miljöbeskrivningar av Stockholm, från Gotland och från huset på landet utanför Skärblacka där han befinner sig en tid. Fina och delvis dråpliga beskrivningar av fester finns också, som kräftskivan i slutet av romanen.
Ulf Lundell skriver också om att Jack arbetar med sin roman, men det tar inte upp så stort utrymme i boken.
Jack framstår i boken som ganska egocentrisk och rätt grabbig, men det är ju en grabb som en gång skrev boken. Ändå blir jag intresserad av hur det ska gå för huvudpersonen. Jack var lite av en nyckelroman på sin tid, Ulf Lundell skev om verkliga personer som inte alltid uppskattade att bli omskrivna. Det kan naturligtvis vara en extra krydda vid läsningen men jag tycker att romanen håller att läsa även om man inte har något aning om detta.
Dock tycker jag att den borde ha strukits ner. Ulf Lundell skriver i förordet att han fick stryka många sidor ur manuset för att boken skulle antas av förlaget. Jag tycker att den är lite för lång som den är. Ja, ja, tänkte jag ibland när jag läste, jag vet att Jack super, jag vet att Jack festar, det räcker nu.
Romanen är byggd i tre delar som är skrivna på olika sätt. Mittendelen är lite stramare skriven och det sättet att skriva tilltalar mig mest, men det finns också ett värde i Lundells mera ordrika partier. Jag har inte läst Jack som ung och jag trodde att det var en ganska tunn bok. Det är den inte, den är 478 sidor tjock, men den är lättläst och jag rekommenderar den till läsning för den som inte redan har gjort det.
Boken kom ursprungligen ut 1976 men jag har läst en utgåva från 2016.
Jack av Ulf Lundell, Wahlström & Widstrand 2016.
 
Hanneles bokparadis:

och samtidigt skrev Kerstin Thorvall sin bok och blev totalt nersågad av kritikerna... inte lätt att vara kvinna.

Svar: Sannerligen inte! Jag måste kolla vilken det var som kom samtidigt.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

Det mest förbjudna kom ut 1976 och Thorvall blev en av Sveriges mest skällda författare, kvinnlig sexualitet var inte lika uppskattad som Ulfs bok... en yngre man.

Svar: Ja jag kollade på nätet. Har ju läst den men mindes inde när den kom ut. Hon är en av de som har brutit väg. Och det är klart en ung man som rumlar och inte kommer överens med sina föräldrar - det blev ikoniskt istället.
Mösstanten

Tom Lönnqvist:

Det är nog längesen jag läste den.Men jag minns att jag tyckte bra om Den.Läste väl den också för att jag visste den var inskriven på sin tid.Jag har ändå inte återvänt till Lundell annat än via Spotify.

Svar: Jag tycker att den är värd att läsa. Om jag läst den när den kom ut hade jag nog förkastat den på grund av allt flummet. Jag var mycket mer enögd då och hade nog inte sett bokens kvaliteer utan mest blivit arg.
Mösstanten

Maria Pettersson:

Härligt med boktips nu inför semestern! :)

Svar: Ja, då kan det finnas tid för läsning. Jag har semester hela tiden nu.:)
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

alltid intressant att läsa om gamla bra böcker.

Svar: Det är första gången jag läser Jack. :)
Mösstanten

Emma Engström:

Jätteroligt med tips! :D

Maria Pettersson:

Sv: jaså varför det? :)

Svar: Om du undrar varför jag har semester hela tiden? Är pensionär. En skön tillvaro.
Mösstanten

Amanda Persson:

super bra tips!

Svar: Tack!
Mösstanten

Kommentera inlägget här: