Läsa ut eller inte

Är det här ett problem? Det borde det väl egentligen inte vara. Men just med anledning av att jag lånade den här boken har jag funderat mycket över det. Måste man läsa ut alla böcker som man börjar på? Nej naturligtvis inte! Ändå har jag tvingat mig igenom en rad böcker som jag tyckte att jag borde läsa under min levnad. 
Man ska förstås inte sluta läsa en bok alltför lättvindligt. Det har hänt mig många gånger att jag har tyckt att det här var väl inget vidare när jag har kommit ett stycke in i boken, men jag har fortsatt läsa och så har det visat sig att boken var riktigt bra.
När det gäller den här boken: Den kvinnliga Eunucken av Germaine Greer tänker jag att väldigt mycket är överspelat eftersom hon visar på kvinnornas situation på 1960-talet och mycket har hänt sedan dess. Ändå fortsätter jag läsa i den då och då.
Varför?
Jag tänker så här: Jag läste den inte när den kom ut men den är en viktig bok i den moderna kvinnorörelsens historia. Jag kan ju ta del av Mary Woolstonecrafts tankar och hon levde på 1700-talet så varför inte av Germaine Greers? Visserligen kan man kanske betrakta Woolstonecraft som "mer historisk", men Den kvinnliga eunucken kom ut 1970 och det är nästan femtio år sedan. Modern historia kan man väl säga?
Så jag fortsätter läsa och ska nog ta mig till slutet.
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker
Hanneles bokparadis:

trodde jag hade boken i min feministhylla men hittar inte... Alice Lyttkens är underskattad, hon använde ordet feminist redan på 1930-talet... jag läser inte ut alla böcker längre

Svar: Det gör jag inte heller, men känner på något sätt att jag borde läsa ut den här. Alice Lyttkens läste jag något av när jag växte upp. Lärde mig då att en änka på 1700-talet kunde driva företag.
Mösstanten

Alexandra:

Jag läser inte alltid ut böcker... I alla fall inte om de är väldigt tröga. Men det stör mig i och för sig lite när jag inte gör det, men eftersom det finns så otroligt många böcker (och så lite tid) så tänker jag att jag vill läsa det som är bra eller som underhåller :)

Svar: Du har rätt i att man ska låta bli att tvinga sig igenom böcker. Man hinner ju inte ens läsa allt intressant och spännande som man skulle läsa med glädje. Jobbar man dessutom mycket får man väl vara ännu mer kräsen så att det man läser verkligen ger något. :-)
Mösstanten

Amanda Persson:

jag brukar tycka det är ganska trögt att börja en bok då jag har svårt för att komma in i den, så brukar inte läsa ut dem om jag inte sett de på film typ och vet att jag kommer tycka om händelserna :p väldigt tråkigt egentligen men haha

Svar: Det fins ju så mycket böcker här i världen så inte gör det något om man inte läser ut boken.
Mösstanten

Angelica Wåhlin:

Jag kan faktiskt inte komma på en enda bok som jag börjat på & inte läst klart, nu när jag tänker på det. Märkligt ändå för jag har ju kommit över x antal böcker som jag tyckt varit dåliga av en eller annan anledning.

Svar: Ibland får man ut något även genom att läsa ut en bok som man inte tycker är bra, men jag tänker mer och mer att jag borde låta bli det eftersom jag inte ens hinner läsa alla böcker som jag tycker är bra.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: