Motala rundradiomuseum

En gråmulen dag härom sommaren åkte vi till Motala för att titta på radiomuseet.
Huset är byggnadsminne och museet är väl värt ett besök. Anläggningen är från 1927 då Motala var en viktig radiosändare i Sverige. Inne i byggnaden finns 30 kW-sändaren från 1927 samt 150 kW-sändaren från 1935. Sändaren från 1927 är en långvågssändare av märket Marconi och var på sin tid Europas starkaste. Sändningarna nådde 20 till 30 mil från Motala.
Två master som var 120 meter höga och tillverkade på Motala verkstad monterades utanför byggnaden och mellan dem gick en 140 meter lång antenn.
Jag vet faktiskt inte vilket som är vilket på mina bilder här. Det jag fascineras av i en sådan här anläggning är vilka stora grejer som gick åt för att sända radio på den tiden.
Och hur vackert det kan vara. Som konstverk.
Och hur mycket elkraft som gick åt.
Det finns andra utställningar också, bland annat av radioapparater, så man kan följa den utvecklingen alltifrån de äldsta till lite modernare. Man kan lära sig en hel del om radions historia på det här museet, men man kan ha stor behållning bara genom att uppleva.
Radion var en stor och häftig företeelse när den kom.
Rundradiomuseet i Motala har gratis inträde och på tisdagar är det fria visningar för allmänheten läser jag hos Visit Östergötland.
Har du hört radioanropet "Stockholm Motala"?
 
Hanneles bokparadis:

bananer var nog inte heller så vanliga... finns ett radiomuseum i Göteborg, på Hisingen med, jag har inte varit där, sett bilder.... makens orkester fick träna i lokalerna. Det var tider det, när familjen samlades. Min blinda kompis är flitig radioamätör ännu, pratar med hela världen, ett utdöende släkte?

Svar: Ja, jag har funderat på radioamatörer, om de försvinner nu. Kanske bra om de finns kvar ifall internätet skulle braka ihop.Finessen med Motalamuseet är den stora anläggningen. Finns en liknande i Halland: Grimeton.
Mösstanten

Emma Engström:

Utställningar kan vara intressanta ibland beroende på vad det är! :D

Svar: Absolut!
Mösstanten

veggiehäxan:

Jag bor inte långt ifrån Radiomuseet och en del av bilderna från mina promenader är från de omgivningarna.

Svar: Jag har anat det faktiskt. Fint område.
Mösstanten

Angelica Wåhlin:

Men gud, vad häftigt!

Svar: Ja jag tycker det alltså. Det finns en Anna stor gammal anläggning i Halland som heter Grimeton.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: