Onkel Adamsgården

Här bodde Onkel Adam, alltså Carl Anton Wetterberg. Det är en gammal stadsgård i Linköping och den är uppförd i slutet av 1700-talet eller i början av 1800-talet. Och hör och häpna: den ligger inte i Gamla Linköping utan den tillhör de hus som finns kvar på sin ursprungliga plats! Gården ligger alldeles intill det gamla tullhuset, alltså strax utanför stadsgränsen i gammal tid.
Det är rätt märkligt att den kallas Onkel Adamsgården för Wetterberg bodde där bara efter att han pensionerats från sitt arbete som läkare för Livgrenadjärregementet i Linköping och fram till sin död. 1920 såldes gården till Linköpings stad och blev museum. Idag tillhör den Östergötlands museum.
Mannen på det stora proträttet i mitten är Wetterbergs far och mannen på det lilla porträttet under föreställer prosten Erik Gustaf Brydolf som köpte gården år 1837. Carl Anton Wetterberg var gift med prostens dotter Hedda.
Till minne av deras guldbröllop.
Jag är inte alls säker på hur mycket av inredningen som kommer från Wetterbergs tid. Det här gångjärnet ska vara från 1700-talet så det fanns när han bodde i gården.
Men det är fint att besöka gamla miljöer.
Den här vasen är i alla fall inte från 1800-talet men ett fint blickfång vid fönstret.
Trädgården restaurerades 2002-2003.
Så här såg han ut, Carl Anton Wetterberg. Han var inte bara läkare utan också skribent och använde då pseudonymen Onkel Adam. Wetterberg var intresserad av socialt arbete och startade en tidning för barn, vilket var mycket ovanligt på den tiden. Han måste ha gjort stort intryck på Linköpingsborna eftersom byggnaderna kallas Onkel Adamsgården fast han inte bodde där så länge och fast så många andra människor har bott där.
Gården är inte öppen varje dag utan visas vid enstaka tillfällen. Vi hade tur som såg på nätet att visningen skulle ske och det var en underbar sommarkväll så det kunde knappast bli bättre.
 
Hanneles bokparadis:

fin kudde, Wetterbergh känner inte jag, väldans produktiv man!

Svar: Jag tror inte jag har läst något av honom, men vi harju Onkel Adamsgården här så ...
Mösstanten

Emma Engström:

Spännande med lite historia och så fint! :D

Svar: Ja det var en trevlig visning.
Mösstanten

Amanda Persson:

så kul med historia :)

Svar: Ja det är roligt att få historien bakom, när man har gått förbi huset så många gånger.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: