Silas Marner av George Eliot

Silas Marner är medlem i en sträng religiös sekt i staden där han bor. På grund av en svekfull vän blir han anklagad för ett brott som han inte har begått. Han flyr till en liten stad där han bosätter sig i en stuga vid ett stenbrott.
Silas Marner är vävare och tjänar så småningom ihop en ansenlig summa pengar. Han är en enstöring och umgås inte med människorna i trakten. Han är bitter och snål och bryr sig bara om sina pengar som han har gömt under golvplankorna. Så blir han utsatt för ett brott av ännu en svekfull och ondsint person.
I den här boken lär vi inte bara känna Silas Marner, utan också andra invånare i den lilla staden, både de som har det gott ställt och lite enklare folk. Där finns två välbeställda bröder, den ene ondsint och egoistisk och utan medkänsla med andra människor, den andre mer ansvarsfull men svag. Han är redan gift med en kvinna som är missbrukare och har ett litet barn, ett misslyckat äktenskap som han ångrar att han gav sig in i. Ingen annan än hans egoistiske bror vet om detta äktenskap, och den vetskapen utnyttjar han för att pressa pengar av sin bror.
George Eliot väver ihop en historia med både allvar och humor och med många olika karaktärer. Människorna i boken är fint beskrivna med sina positiva och negativa sidor. Ett exempel på ett avsnitt som är både underhållande och mänskligt skrivet är damernas förberedelser inför en bal. I andra avsnitt upplever vi stark medkänsla och innerlig kärlek.
De två historierna - den ena om Silas Marner och hans öde - den andra om de två bröderna - möts så småningom och det lilla barnet får stor betydelse för Silas Marner.
Silas Marner är en fin klassiker som jag är glad att jag har läst. Boken kom ursprungligen ut 1861 och George Eliot är pseudonym för Mary Ann Evans.
Silas Marner, Modernista 2017. Översättning Ingegerd von Tell.
 
Hanneles bokparadis:

en oläst bok i min bokhylla, snyggt omslag!

Svar: Ganska egendomligt omslag, tycker jag. Men det kan ju göra att man vill läsa den.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

aha, Modernista, de har lite speciella omslag, trodde det var typ 1960-tal...

Svar: Man tittar och undrar när man ser boken.
Mösstanten

Jennifer None:

Hmm kanske får bli en av sommarens böcker för mig!

Svar: Värd att läsa.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: