Tornedalingar

Idag är det Tornedalingarnas dag och därför tänkte jag tipsa om två författare med anknytning till Tornedalen. De är kanske inte nya för er men i så fall blir det här en påminnelse om deras fina böcker.
Gerda Antti bodde i Övertorneå som barn, men som vuxen har hon bott många år i Östergötland. Hennes böcker handlar ofta om människor på landsbygden. Boken här, Jag reder mig nog, handlar om Astrid som har blivit änka och flyttar från släktgården för att komma bort från minnen och släktingar. Hon har levt i ett instängt äktenskap men är egentligen en livsbejakande kvinna. Det var länge sedan jag läste den här boken men jag tyckte mycket om den och jag kommer ihåg att jag blev förvånad över att det var så spännande att läsa den.
Mikael Niemi kommer från Pajala, flyttade till Luleå, men kom så småningom tillbaka till Pajala. Den här boken, Populärmusik från Vittula, är inte precis okänd. Den belönades med Augustpriset, och det är den enda bok som jag har läst av Niemi, vilket jag tycker är en brist. Han har skrivit mer än det här. Just nu är hans roman Koka björn aktuell. Det är en deckarhistoria förlagd till 1800-talet där, om jag har förstått rätt, prosten Lars Levi Læstadius och pojken Jussi som han har tagit hand om löser en mordgåta. Koka björn är en av böckerna som är nominerade till Årets bok.
Ja ett boktips så här på söndagen. Trevlig fortsättning på helgen!
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker
Hanneles bokparadis:

tyckte väldigt mycket om Vittula, filmen bra också = titeln nästan omöjligt att ge ut i Finland när det brögav sig....

Svar: Det kan jag förstå.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

Gerda Antti är mina absoluta favoriter.

Svar: Ja, den här boken tyckte jag var jättebra. Till min förvåning. Jag trodde att den kanske var tråkig.
Mösstanten

Emma Engström:

Intressant läsning! Inte sett dessa :D

Svar: Det är länge sedan de kom ut så det är inte så konstigt.
Mösstanten

Amanda Persson:

jättebra tips! har inte läst någon av dem :)

Svar: Kul att du tycker det.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: