Trollharen

En dag när vi var i Söderhamn åkte vi till Trollharen. Åh, så skönt det var att komma dit. Vinden blåste från havet och det var perfekt temperatur. Ett fint ställe att komma till i värmen.
Trollharen ligger ca fyra mil söder om Söderhamn och är ett gammalt fiskeläge. Det började bebyggas i mitten av 1800-talet. Trollharen hade sin storhetstid på 1940-talet. Då fanns där 13 yrkesfiskare.
Den siste yrkesfiskaren slutade 1983. Man fiskade huvudsakligen strömming och man sålde den som färsk, saltad, som surströmming och rökt. Man fiskade också lax, sik, ål och gädda och även torsk.
Till en början var fiskarna tvugna att ro sin fångst till Söderhamn. Det tog ungefär åtta timmar. Till 1930-talet såldes fångsten i Söderhamn och Ljusne men senare började man sälja till Gävlefisk.
Nu finns som sagt ingen fiskare kvar, men det finns en restaurang under sommarmånaderna och en fiskbutik med rökeri som är öppen året runt. Vi köpte en rökt sik som vi åt till middag.
Som ni ser finns en liten badplats också. Trollharen är ett fint ställe att besöka en varm sommardag.
 
Hanneles bokparadis:

vilket trevligt namn, ser väldigt somrigt ut.

Svar: Fint ställe, och perfekt att komma till i värmeböljan.
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Vilket häftigt ställe!

Svar: Jättefint! Särskilt i värmebölja. Inte lika varmt där.
Mösstanten

Emma Engström:

Alltså åh vilken miljö! Skulle gärna vilja uppleva det själv :D

Svar: Ja det är fint där.
Mösstanten

Angelica Wåhlin:

Oj, så vackert! Och jag tycker det är så kul att du delar med dig av fakta om ställena du besöker; då lär jag mig nästan alltid något nytt!

Svar: Roligt att du uppskattar det!
Mösstanten

Kommentera inlägget här: