Blommigaste utsikten mot ett bibliotek?

Det här fotot tog jag för några år sedan utanför stadsbiblioteket i Linköping. Biblioteksbyggnaden invigdes år 2000 och ritades av Johan Nyrén.
I fonden här ser ni en mörk tegelvägg. Det är rester av den biblioteksbyggnad som brann 1996. Efter det var biblioteket inhyst i tillfälliga lokaler så när det nya biblioteket invigdes gladde vi oss i Linköping.
Stadsbiblioteket kallas Stifts- och landsbibioteket eftersom det har sitt ursprung i kyrkans samlingar. 1287 donerades en liten samling handskrifter till domkyrkan och det sägs vara början till biblioteket.
Linköpings Stadsarkiv och Stiftsbiblioteket finns också i samma byggnad. Som tur är klarade sig åtminstone huvuddelen av Stiftsbibliotekets samling av gamla böcker, kartor och skrifter från branden. Där finns ca 235 000 volymer och förutom de tryckta böckerna ingår handskriftssamlingen och ett flertal enskilda personarkiv.
I samlingarna finns 135 inkunabler (tryck från 1400-talet) och böcker från 1500-talet och 1600-talet.
Men många böcker brann upp. Därför kan man ibland förutom en massa böcker som har köpts in hitta böcker i folkbibliotekets samling som kommer från något gammalt sockenbibliotek.
Här är en bild på Östgötarummet.
Linköpings stadsbibliotek samarbetar med de övriga biblioteken i Östergötland och med biblioteket i Tranås.
 
Hanneles bokparadis:

Härliga bilder, älskar bibliotek! ❤️

Svar: Det gör jag också!
Mösstanten

Wanderlust by Jona:

Ser ut som ett riktigt fint universitet! :)

Svar: Öhh? Bibliotek! :)
Mösstanten

Ninas hus:

Vilken otrolig skatt som finns i våra bibliotek! När jag skrev min C-uppsats i historia så fick jag verkligen ta del av dessa rikedomar. Vilken härlig känsla det var att sitta och bläddra (och förstås läsa) i böcker från 1800-talet!

Svar: Bibliotek är fantastiskt. Att man kan komma åt så mycket litteratur gratis. Ja vi betalar ju skatt förstås, men i alla fall,
Mösstanten

Kommentera inlägget här: