De har redan börjat

Lindarna brukar inte blomma förrän i juli, men i år har de börjat redan före midsommar. Det växer många lindar häromkring och jag älskar doften som finns i luften under deras blomning.
På ett sommarställe där jag var med mina barn under ett par somrar fanns en stor lind på gårdsplanen. Ett vårdträd. Jag sökte på vårdträd på nätet nu, och jag trodde att det var något mycket gammalt. Men där fick jag veta att man började plantera vårdträd först på 1800-talet.
Nej seden att plantera vårdträd är tydligen inte urgammal. Men träd har alltid betytt mycket för oss människor och lindar kan bli riktigt gamla. I Tyskland lär de kunna bli 1 000 år.
Och just nu kan man gå omkring här i Linköping och låta sig berusas av lindarnas doft. Syrendoften under våren och så lindarnas doft när de blommar på sommaren, är det inte bland de bästa upplevelserna under den gröna tiden?
 
Hanneles bokparadis:

på gårdar har man väl alltid haft ett vårdträd... Vi människor mår bra av träd, på sjukhus blir patienter friskare fortare, om de har ett träd utanför fönstret. I Göteborg får vi inte känna lindarnas doft, för träden formklippta, trångt i städer:
http://formklippningtopiary.blogspot.com/2010/05/topiary-i-stader.html

Svar: Synd att ni inte får känna lindoften i Göteborg.
Mösstanten

Agneta Croneld:

Jag älskar lindar men när de blommar ska man inte parkera under dem! Bilen blir fruktansvärd kladdig.
Det finns en anledning att vi talat om TRÄDgårdar. Träden har stor betydelse för oss människor.

Svar: Absolut! Alltifrån livets träd och Ygdrasil.
Mösstanten

Emma Engström:

Så tjusigt verkligen! :D

Svar: Så härlig doft när de blommar.
Mösstanten

Angelica Wåhlin:

Ursäkta min okunskap, men vad är ett vårdträd?

Svar: Det är ett träd som står på framför huset på en gård på landsbygden. Enligt sägen finns en mystisk koppling mellan trädet och släkten på gården. Vanliga vårdträd äralm, askoch lönn. (Wikipedia)
Mösstanten

Kommentera inlägget här: