Jack och Sigrid Hjertén

Sitter på balkongen och bläddrar i den här boken om Sigrid Hjertén av Görel Cavalli-Björkman. Egentligen läser jag Jack av Ulf Lundell just nu och jag brukar läsa en bok i taget, men det känns så bra med ett litet avbrott och att åtminstone bläddra i den här boken. Jag tror att jag vill läsa den ordentligt sedan. Vi var ju på utställningen med Sigrid Hjerténs konst på Waldemars udde förra lördagen. Nästa vecka räknar jag med att komma med ett inlägg om vårt besök där.
Den här boken skiljer sig milsvitt från Jacks 1970-tal och det leder in mig på tankar om hur och vad och varför jag läser. Jag tycker om att läsa olika slags böcker om olika slags människor och som är skrivna på olika sätt. Feelgood har jag nog aldrig läst och spänningslitteratur med mycket våld undviker jag men annars tror jag att jag läser ganska brett. Jag brukar också se till att minst varannan bok är skriven av en kvinna för att kompensera listan över den litteratur som ansågs viktig att läsa som jag gick igenom under gymnasietiden och som präglade mitt läsande under många år framöver.
För en människa som jag som trivs hemma och inte vill flänga omkring och resa så mycket är litteraturen en guldgruva. Olika tider, olika delar av samhället och olika platser, även platser som bara finns i fantasin. Allt det kan jag ta del av.
Så nu sitter jag här och bläddrar i Görel Cavalli-Björkmans bok. Ibland vänder jag ögonen upp mot himlen och tittar på svalorna som jagar insekter där uppe. Och måsarna förstås som sitter på vakt på taken och som kommer flygande då och då. Och så tar jag en slurk ur min tekopp och tittar ner i boken igen.
Och nu önskar jag er en trevlig helg.
 
Hanneles bokparadis:

Sigrid Hjertén är en intressant kvinna, kul att många av dessa duktiga lyfts fram.

Svar: Absolut. Så många kvinnliga kulturskapare har stått gömda bakom männen. Skönt att det går framåt.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: