Kungligheterna och jag

Idag när prinsessan Adrienne döps i Drottningholms slottskyrka tänker jag berätta om mitt intresse för kungligheter. Det känns lite som att komma ut ur garderoben. Inte anses det särskilt intellektuellt och djupt att följa kungligt skvaller och att sitta framför skärmen och stirra på diadem och vackra kläder.
Om jag tittar på den här målningen av Anders Zorn, då är det kultur. Det är ett porträtt av prins Eugens mor, drottning Sofia. Tittar jag på foton av kungligheter idag då är det enbart ytligt. Men då måste jag fråga: Varför är det så fel att vara ytlig ibland? Har vi inte alla ett behov av det? När Melodifestivalen har blivit kult och massor med människor sedan länge är fotbolls- eller ishockeyfantaster varför kan man inte då få vara kunglighetsfantast? Åtminstone lite. För att inte tala om Harry Potter och Stjärnornas krig. Är man intresserad av det behöver man minsann inte skämmas.
Helst tittar jag på kvinnliga kungligheter. Detta hjälpte mig faktiskt under en tid av sorg efter en nära anhörigs bortgång. Hurdå? kan man undra. Jo de kvinnliga kungligheterna ler hela tiden på bilderna. Jag tror att det var mycket bra för mig att se alla dessa leenden under denna tid.
Så nu ska ni få veta att idag tänker jag se prinsessan Adriennes dop. Både ceremonin och när dopgästerna kommer ut efteråt och jag riktigt kan gotta mig i deras utstyrslar och de gulliga barnen.
Och eftersom jag nu ändå tänker att jag inte är helt ensam om detta intresse för kungligheter vill jag ge ett par länkar till sidor på nätet som jag besöker ibland.
Trevlig fredag önskar jag er alla. 
 
tant Hanneles bokparadis:

skvaller och skvaller, jag är tillräckligt gammal för att få sitta klistrad framför tv:n när det är kungliga dop och bröllop. Jag är anglofil och tycker det är roligt med det brittiska. Två av våra söner spelade i Arméns musikkår, så vi åkte till huvudstaden för att fira och lyssna på kungens födelsedagar och annat. Missat Adriennes dop, tack för påminnelsen! Hoppas diskmaskinsreparatören klar då...

Svar: Bra! Jag kan inte heller se dopet riktigt i realtid. Vi har tvättstugan, ska tvätta lakan. Men oftast ser jag sändningarna i paddan ändå så det gör inget om det blir lite förskjutet.
Mösstanten

tant Hanneles bokparadis:

ta med iPad till tvättstugan... eller kanske du inte har kontakt... (Mössa har jag på vintern, gärna Sylarna som svärdottern stickat. På sommaren har jag alltid hatt när jag är i England och besöker engelska trädgårdar:
http://hannelesparadis.blogspot.com/2014/01/veckans-selfie.html

Svar: Mössa på vintern och hatt på sommaren. Utmärkt!
Mösstanten

Angelica Wåhlin:

Äsch, tycker väl att kungligheter är ett ypperligt intresse, även om jag inte själv delar det. Det är ju fortfarande kultur, kan jag tycka. Dessutom är dom en otrolig källa för mode, vad som händer i samhället osv. Ytlig, det måste man nog få vara ibland, tror jag, för alla är vi ju lite ytliga på ett eller annat sätt & den som säger annorlunda ljuger förmodligen.

Svar: Tack för kommentaren! Visst behöver vi vara ytliga ibland. Vila oss från djupet.:-)
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

knappast ytligt, de kungliga gör väldigt fina insatser inom olika område, handikappade ungdomar, utsatta barn och massa annat. Samma i Norge och England, prins Harry besöker de hemlösa som han lärt av sin mor Diana, som gjorde mycket för aids, listan är lång.

Svar: Jag håller med om att de kungliga engagerar sig i olika frågor. Det är väl snarare intresset för deras kläder och juveler som kan tyckas ytligt. Men det är ju mycket som har fått ökad status numera, mode till exempel. Och jag tycker att livet blir rikt och roligare om jag intresserar mig åt olika håll och på olika finhetsnivåer.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: