Måsar igen

Nu har jag lyckats åstadkomma några lite bättre bilder på de vuxna måsarna. Den här sitter och spanar ut över Stora torget i Linköping. Ser ut som om hen äger hela stan.
Sedan fick jag den här på bild utanför Akademibokhandeln.
De är störande när de bor där du bor eftersom de vaktar på sina ungar. Men vi har också ett intressant skådespel när vi sitter på balkongen. På ett tak mitt emot finns ett måspar med tre ungar. Vi kan se hur de blir matade och hur ungarna kliver omkring på taket och hur de förflyttar sig snabbare och snabbare. Ibland verkar det som om ett annat måsgäng kommer flygande och då blir föräldrarna väldigt upprörda. Och förra sommaren såg vi ett riktigt krig mellan en mås och ett gäng skator på taket.
Men snart är det dags för de tre måsungarna att flaxa ner till marken. Andra har redan funnits där en tid.
Så när vi går ut från porten kan vi se dem när de kliver omkring i gräset. Vi ser dem också ibland när vi tittar ner från våra fönster. En gång såg det ut som om en unge som var lite större än dessa tiggde mat av sin förälder. Men ungen fick inget. Föräldern vände sig bort och började picka i marken. Var det ett sätt att visa sin avkomma att nu får du ingen mat av mig i fortsättningen? Nu ska du göra så här istället så kan du hitta mat själv?
Kanske har jag fått en liten inblick i måsarna liv. Kanske tyder jag det jag ser rätt?
 
Hanneles bokparadis:

måsar kanske inte är det roligaste, sonen tog hem en ensam måsunge, vi byggde bo för vi visste inte var det var...

Svar: Nej helst ska de inte vara här, men när de nu är här är det ändå lite intressant att studera måslivet.
Mösstanten

Emma Engström:

Usch gillar verkligen inte måsar, de är så otäcka ibland! :'D

Svar: Håller med, men här får man gilla läget.
Mösstanten

Ninas hus:

Även om jag inte är så förtjust i måsar så är de fascinerande. Och måsungar är riktigt söta. :)

Svar: Men kanske passar måsarna bättre i skärgården? Fast kanske inte de vi har här. De har nog blivit inbitna stadsbor :)
Mösstanten

veggiehäxan:

Jag har tidigare tyckt måsar är skränande som skiter på allt. Det tycker jag kanske fortfarande. Fast nu är jag lite fascinerad av dem. Hur ungarna blir mer självständiga och de vuxna måsarna håller dem under uppsikt.
Förra sommaren när jag väntade på färdtjänst var ibland 2 måsungar framme och tittade på mig. De var knappt en meter ifrån och mamma mås satt på taket och höll koll. Tydligen tyckte hon jag var ofarlig för måsungarna. Annars brukar de vara pigga på att bajsbomba.

Svar: Intressant att måsmamman tyckte att du var ofarlig! Det var ju alldeles rätt bedömning. Det är väl andra större fåglar och katter och rävar som är farliga för deras ungar. Fast någon räv har jag inte sett här bland husen.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: