Sankt Hans

Vad har nu den här bilden med Johannes Döparen att göra? Jo det är en teckning av J. T. Lundbye som föreställer Johannes Döparen som barn. Jag hittade den hos Projekt Runeberg och sidan är ur Ord och Bild år 1894.
I morgon är det Johannes döparens dag och jag tänker på att i Danmark kallas den här helgen inte midsommar utan Sankt Hans. De dansar inte runt en lövad stång på Sankt Hans i Danmark. De tänder en brasa. När jag först fick veta det tyckte jag att det var jättekonstigt. En brasa på midsommar! Till Valborg, absolut, men då tänder de inga eldar i Danmark. Till påsk som på västkusten, visst, jaga bort häxor och det är ofta kallt på påsken. Men midsommar!
Så småningom har jag kommit att tänka på solen. Sommarsolståndet är ju så här års. Nu vänder det som de pessimistiska kan säga. Det verkar som om människor har hållit koll på solen och månen även för mycket, mycket länge sedan. Elden kanske är ett firande av sommarsolståndet? Men det är min egen idé.
Det jag hittar på nätet handlar om att skrämma bort onda väsen med hjälp av elden. Det ska finnas dokumenterat sedan 1600-talet och anses kunna vara en ännu äldre sed. Idag sätter man ofta en docka som föreställer en häxa på bålet men den traditionen ska ha kommit till så sent som på 1920-talet.
Sankt Hans aften firas alltid den 23 juni.
Här är en Youtube länk till Sankt Hans-firande i Köpenhamn.
 Fortsatt trevlig helg önskar jag er alla!
 
Kategori: Livet Taggar: Midsommar
Hanneles bokparadis:

Intressant, juhannus på finska har väl inte så mycket med Johannes att göra heller, fast liknar ju, midsommareld i Finland med, det berättade Tove Jansson i sin novell, ibland midsommarstång, men det har inte jag sett, förmodligen i svensktalande trakter (jag är riktig finne).

Svar: Intressant att få veta om Finland. Jag vet att de tänder eldar i Norge också.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: