Stadsmåsar

Den första sommaren här inne i stan höll jag på att bli vansinnig. Där jag hade bott förut fanns kajor och skator och en del andra fåglar, men fiskmåsar fanns inte där. Måsar är vackra, särskilt när de flyger men deras läte passar inte i stan. Det är avpassat för att överrösta vågornas brus och vindens vinande i kuling eller storm.
Har fiskmåsarna det fulaste, skarpaste och mest genomträngande lätet i hela fågelvärlden? Jag klagade hemma, jag klagade på jobbet. Jag pratade med en bekant som också bor i stan. Det fanns massor av måsar där han bor, berättade han. Men han tyckte att det var trevligt. Han kommer från Göteborg så det förklarar väl saken, tänkte jag.
Måsar hör inte hemma i stan, tänkte jag. I alla fall inte i en inlandsstad som Linköping. Jäkla gangsterband. Ni lever säkert på skräpmat också och inte på fisk som ni borde. Ni kan väl åtminstone uppehålla er vid Stångån eller vid Roxen, och inte bland husen där jag bor.
De är inte lätta att fånga på bild, måsarna, för en bloggare som fotar med mobilen. Om de inte är ungar förstås. Då är de helt vilsna och kliver omkring på marken och fattar ingenting. Men det gäller att se upp för störtdykande föräldrar.
Det är inte klokt hur jag klagade på måsarna denna första sommar inne i stan. Men det konstiga är att redan andra sommaren tyckte jag inte att de var så störande. Nu bryr jag mig inte alls. Och tur är väl det. Det är ganska dumt att förpesta sin egen sommar genom att vara sur på måsarna varenda dag. Bättre att gilla läget.
Vad tycker ni?
 
Emma Engström:

De kan verkligen låtas så högt, och de är överallt och ingenstans! :'D

Svar: Visst är det så!
Mösstanten

tant Hanneles bokparadis:

sett dokumentär hur mycket olika djur det bor i städer... med under parningstid och när de har ungar, är det en plåga... inte bara ljud, sanitär olägenhet. Det är förbjudet att mata fåglar i stan, men en del tänter tycker de är "snälla".

Svar: Ja det kan vara besvärligt när de häckar där man bor. Och det gör måsarna här.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: