Svenska klassiker

Ämnet för denna veckas topplista från Johannas deckarhörna är Svenska klassiker.
Det här är svårt eftersom det finns så många fina svenska klassiker, både äldre och lite nyare. Min lista består inte av de i mitt tycke bästa klassikerna. Jag tror inte att jag kan välja ut "dem fem bästa". Så här kommer fem svenska klassiker som är värda att läsas:
  • Farmor och vår herre av Hjalmar Bergman. Farmor är den starka maktfulla Agnes Bork som var fattig backstugsflicka och som gifte sig med den förmögne affärsmannen Jonathan Bork.
  • Herta av Fredrika Bremer. För 150 år sedan var kvinnor inte myndiga. I romanen kämpar Herta för rätten att få bestämma över sitt eget liv.
  • Pennskaftet av Elin Wägner. Om en ung kvinnlig journalist i början av nitttonhundratalet.
  • Utvandrarna av Vilhelm Moberg, detta epos om Karl-Oskar och Kristina som utvandrar till Amerika. Det har lärt mig mycket av vår historia.
  • Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf. Handlingen utspelas i Värmland på 1820-talet och kretsar kring den avsatte prästen Gösta Berling.
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker

Ta hand om rester - 4

Vi hade kokat lammlägg i tryckkokaren. Nej nu sa jag fel. Min man hade kokat lammlägg i tryckkokaren. Det var han som förde denna praktiska tingest in i vårt gemensamma hem och jag har inte vågat använda den än. Tryck och ånga som pyser verkar lite farligt. Och om sanningen ska fram är det han som är huvudkocken här.
När denna lammlägg hade kokats fick vi mycket spad, mycket mer än vad som gick åt till sås. I själva verket hade vi fått en fin buljong.
 
Vi skar vitkål i småbitar och fräste den i stekpannan. Sedan hällde vi kålen en gryta tillsammans med buljongen.
Vi hällde i tomatpuré
ett par deciliter vitt vin
och torkad timjan, rosmarin och basilika.
 
När soppan var klar la vi i bitar av lammkorv med hög kötthalt som fick puttra med på slutet. Gott och värmande.
 
Kategori: Mat Taggar: Mat

Ett museum som jag vill ska öppna igen

 
I somras besökte vi Biologiska museet i Stockholm. Det var i grevens tid för i höstas stängdes det. Biologiska museet finns på Djurgården och administreras av Skansen. Byggnaden var i dåligt skick och behövde renoveras. Museet hade också alltför få besökare.
Biologiska museet invigdes 1893 och byggnaden har ett gammaldags utseende och ritades för att likna en norsk stavkyrka. När man kommit in i museet och går uppför trappan kommer man till ett diorama. Man står i mitten och runt omkring sig har man ett panorama av nordiska naturscenerier.
 
 
Scenerierna består av föremål från naturen, uppstoppade djur och konstgjorda klippor. Bakgrunden är skapad av Bruno Liljefors med hjälp av Gustaf Fjæstad. Det är väldigt illusoriskt. De konstgjorda klipporna med uppstoppade fåglar fortsätter nästan helt omärkligt i den målade bakgrunden. Ljuset kommer från takfönster. Ingen som helst artificiell belysning finns.
 
 
Det måste ha varit en upplevelse för dåtidens människor att se det här, när inga djurdokumentärfilmer fanns. Och för mig var det en fin upplevelse sommaren 2017. Man kan tycka vad man vill om alla dessa uppstoppade djur. Så här skulle man inte bygga ett museum idag och utställningarna skulle konstrueras helt annorlunda. Men museet är ett minnesmärke över hur djurlivet presenterades för mer än hundra år sedan.
 
 
I ett glasskåp i museets entré fanns en uppstoppad björnfamilj. Här känns gamla tiders gestaltning både sorglig och skrattretande. Björnfamiljen var arrangerad precis som om det hade varit en människomamma med sina två barn.
Nu är biologiska museet alltså stängt. Men när - jag säger inte om - det öppnar igen och ni kommer till Stockholm, besök då det här museet. Det är unikt i Sverige och en del av vårt kulturarv.
 
Kategori: Museer Taggar: Museer