Ett museum som jag vill ska öppna igen

 
I somras besökte vi Biologiska museet i Stockholm. Det var i grevens tid för i höstas stängdes det. Biologiska museet finns på Djurgården och administreras av Skansen. Byggnaden var i dåligt skick och behövde renoveras. Museet hade också alltför få besökare.
Biologiska museet invigdes 1893 och byggnaden har ett gammaldags utseende och ritades för att likna en norsk stavkyrka. När man kommit in i museet och går uppför trappan kommer man till ett diorama. Man står i mitten och runt omkring sig har man ett panorama av nordiska naturscenerier.
 
 
Scenerierna består av föremål från naturen, uppstoppade djur och konstgjorda klippor. Bakgrunden är skapad av Bruno Liljefors med hjälp av Gustaf Fjæstad. Det är väldigt illusoriskt. De konstgjorda klipporna med uppstoppade fåglar fortsätter nästan helt omärkligt i den målade bakgrunden. Ljuset kommer från takfönster. Ingen som helst artificiell belysning finns.
 
 
Det måste ha varit en upplevelse för dåtidens människor att se det här, när inga djurdokumentärfilmer fanns. Och för mig var det en fin upplevelse sommaren 2017. Man kan tycka vad man vill om alla dessa uppstoppade djur. Så här skulle man inte bygga ett museum idag och utställningarna skulle konstrueras helt annorlunda. Men museet är ett minnesmärke över hur djurlivet presenterades för mer än hundra år sedan.
 
 
I ett glasskåp i museets entré fanns en uppstoppad björnfamilj. Här känns gamla tiders gestaltning både sorglig och skrattretande. Björnfamiljen var arrangerad precis som om det hade varit en människomamma med sina två barn.
Nu är biologiska museet alltså stängt. Men när - jag säger inte om - det öppnar igen och ni kommer till Stockholm, besök då det här museet. Det är unikt i Sverige och en del av vårt kulturarv.
 
Kategori: Museer Taggar: Museer
Kommentera inlägget här: