Fördelen med att vara introvert

Under mitt tidigare liv har jag inte funderat särskilt mycket på extroverta och introverta människor. Jag vet att jag tycker om att vara hemma och att sitta och läsa och att jag tycker om när det är tyst. Ibland vill jag lyssna på musik, men då ska jag helst lyssna ordentligt, inte ha den som bakgrundsljud. Jag har förstås många gånger tyckt att jag borde ha fler vänner och att jag borde vara ute bland folk mer. Och märkt att jag aldrig står i centrum i ett sällskap.
Så fick jag höra talas om den här boken av Susan Cain: Tyst : de introvertas betydelse i ett samhälle där alla syns och hörs. På ett sätt kan jag bli sur på mig själv över att jag ska behöva läsa en bok för att riktigt acceptera att jag är som jag är. Det är inte sämre att sitta hemma istället för att ständigt umgås med andra människor. Man är inte sämre för att alla inte flockas runt en på en fest. Nu är det fastslaget. Det står i en bok. Jag behöver inte slå knut på mig själv för att vara en lyckad person.
Den här boken tycker jag att alla som känner sig introverta borde läsa. Det borde ni extroverta också, men ni kanske inte har tid? Susan Cain framhåller att båda slagen av människor behövs. En extrovert för att spruta idéer och sätta igång projekt, en introvert för att tänka efter och bromsa ibland. Hon framhåller också att ett extrovert beteende premieras i vårt samhälle, och att en del missförhållanden finns därför att man har rusat iväg för snabbt och tagit för stora risker.
Så alla introverta: spotta upp er! Vi behövs!
När jag tänker efter tycker jag att det finns stora fördelar med att vara som jag är. En introvert har väldigt sällan tråkigt för hen trivs med att roa sig själv. Det behöver inte hända särskilt mycket. Livet är inte tråkigt ändå.
Och en introvert är inte alls som ett stängt skåp. En introvert umgås med människor och utbyter tankar, men kanske inte med så många. Om bara ni extroverta tar det lite lugnt ska ni se att dörren öppnas. Och vem vet, det kanske finns något värdefullt där inne?
De introvertas betydelse i ett samhälle där alla syns och hörs av Susan Cain. Natur & Kultur 2013. Översättning Bitte Wallin, omslag John Eyre.
 
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker